Βρετανοί στρατιώτες βασάνισαν παιδιά κατά την διάρκεια του Αγώνα

Βρετανοί στρατιώτες φέρονται να βασανίζουν τους Ελληνοκύπριους με το να σβήνουν τα τσιγάρα στα ορθό τους, να προσομοιάζουν τις εκτελέσεις και να χρησιμοποιούν ένα μεταλλικό μαρούλι που προκάλεσε αιμορραγία στα μάτια, αποκάλυψαν έγγραφα του High Court . Η βρετανική κυβέρνηση εναντιώνεται σε αξίωση στο Ανώτατο Δικαστήριο από 34 ηλικιωμένους Ελληνοκύπριους, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι βασανίστηκαν από Βρετανούς στρατιώτες και υπηρεσίες ασφαλείας όταν ήταν νέοι κατά τη διάρκεια του Κυπριακού Αγώνα μεταξύ 1955 και 1959.


Η κυβέρνηση κατέβαλε σχεδόν 20 εκατομμύρια λίρες στερλίνες σε κόστος και αποζημίωση σε πάνω από 5.000 θύματα αποικιακής κυριαρχίας στην Κένυα κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Μάου Μάου στη δεκαετία του 1950 και του 1960. Οι Κύπριοι ενάγοντες, όλοι στη δεκαετία του 80, θέλουν η κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμα της Κένυας και να εγκατασταθεί εκτός δικαστηρίου. Ένας από τους ενάγοντες χτυπήθηκε τόσο σοβαρά από τους βρετανούς στρατιώτες ότι έχασε νεφρό.

Η οικογένεια άλλου ενάγοντος, ο Χρήστος Κωνσταντίνου, θέλει αποζημίωση, ώστε τώρα, πάνω από εξήντα χρόνια αργότερα, να απολαύσει μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Σε δήλωσή του, τα παιδιά του Παύλος Κωνσταντίνου και Ανδρούλλα Γιάννη, δήλωσαν: «Ο πατέρας μας βασανίστηκε από δυο βρετανούς στρατιώτες, οι οποίοι ήταν δικαστές και απολύθηκαν για τη συμπεριφορά τους.

«Δεν είναι πλέον αρκετά καλά για να παρευρεθεί στο δικαστήριο, αλλά θυμάται ζωηρά τα φοβερά πράγματα που του συνέβησαν». Νωρίτερα φέτος, η βρετανική κυβέρνηση απέτυχε σε προσπάθεια να εμποδίσει τις αξιώσεις αποζημίωσης βάσει των εικαζόμενων εγκλημάτων που θα έπρεπε να είχαν δικαστεί σε κυπριακό δικαστήριο. Ο Kevin Conroy, δικηγόρος των ενάγοντων, δήλωσε: «Οι ενάγοντες αγωνίζονται για την αναγνώριση των βασανιστηρίων και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν εναντίον τους πριν από περίπου 60 χρόνια.

«Πρόκειται για ανθρώπους που ήταν νεαροί εκείνη την εποχή, αλλά τώρα είναι στη δεκαετία του ογδόντα. Πολλοί από αυτούς υποφέρουν καθημερινά από τις σωματικές και ψυχολογικές βλάβες που τους προξένησαν τότε. «Τρεις από τους ενάγοντες έχουν πεθάνει στη διαδικασία της κατάθεσης αυτής της υπόθεσης στο στάδιο που βρίσκεται τώρα, ενώ άλλοι δεν είναι πλέον σε θέση να φέρουν την αξίωση τους».

Πρόσθεσε: «Τώρα θα ασκήσουμε πιέσεις για να θέσουμε αυτό το ζήτημα σε μια πλήρη δίκη για να διασφαλίσουμε ότι η δικαιοσύνη γίνεται για τους πελάτες μας». Ο Μπαμπος Χαραλάμπους, βουλευτής Εργασίας για την Ένφιλντ Σάουτγουιτ, έχει γράψει στο Υπουργείο Άμυνας την υπόθεση του κ. Κωνσταντίνου. Ο βουλευτής ζήτησε από το Υπουργείο Άμυνας να λάβει υπόψη την αυξανόμενη αδυναμία του κ. Κωνσταντίνου, λέγοντας ότι είναι σημαντικό να διευθετηθεί η υπόθεση νωρίτερα και όχι αργότερα. Το Metro.co.uk μπορεί σήμερα να αποκαλύψει τι δήλωσε ο Υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Mark Lancaster MP στην απάντησή του. Ο υπουργός έγραψε: «Η κυβέρνηση θεωρεί τα βασανιστήρια ως μια αποτρόπαια παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και καταδικάζει με συνέπεια και ανεπιφύλακτα αυτήν την πρακτική.

«Υπάρχει μια απόλυτη απαγόρευση των βασανιστηρίων στο διεθνές δίκαιο και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί σε καμία περίπτωση, όπως για παράδειγμα τον πόλεμο και την έκτακτη ανάγκη του πολίτη». Ο υπουργός είπε, παρά το γεγονός ότι έχει επίγνωση των ισχυρισμών ότι δεν μπορεί να συζητήσει μεμονωμένες υποθέσεις, καθώς «διεξάγεται δικαστική διαδικασία». Η επόμενη ακρόαση του High Court σχετικά με τα υποτιθέμενα θύματα είναι τον Οκτώβριο.


Read more: https://metro.co.uk/2018/05/23/british-soldiers-horrifically-tortured-children-during-cyprus-emergency-7570625/?ito=cbshare
Twitter: https://twitter.com/MetroUK | Facebook: https://www.facebook.com/MetroUK/

Σχόλια