Σπίτι της Κύπρου : Παρουσίαση της ανθολογίας ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ

Την Τρίτη 26 Ιουνίου 2018, στις 19:00, θα πραγματοποιηθεί στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α στο Σύνταγμα, η παρουσίαση της ανθολογίας ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΑΙΠΕΙΑ, σε συνεργασία με τον Εκδοτικό Οργανισμό ΠΑΠΥΡΟΣ και σε ανθολόγηση του τέως Μορφωτικού Συμβούλου της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, διακεκριμένου φιλολόγου και λογοτέχνη κ. Κώστα Λυμπουρή, ο οποίος υπογράφει και την εισαγωγή της έκδοσης.
Όπως, χαρακτηριστικά, αναφέρει στον χαιρετισμό του, που προλογίζει την έκδοση, ο Διευθυντής Πολιτιστικών Υπηρεσιών Υπουργείου Παιδείας κα Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Παύλος Παρασκευάς, οι ποικίλες κοινωνικές και πολιτιστικές προεκτάσεις και οι συνεπακόλουθες ψυχολογικές επιδράσεις που ασκήθηκαν στον Ελληνισμό της Κύπρου από τη διπλή τραγωδία του 1974 αποτυπώθηκαν με ενάργεια στη λογοτεχνική μας παραγωγή των τελευταίων σαράντα πέντε, σχεδόν, χρόνων. Ο τομέας του διηγήματος –όπως είναι φυσικό– είναι αυτός που, μετά την ποίηση, έδωσε μεγάλο αριθμό έργων με κύριο θεματολογικό άξονα αυτήν ακριβώς τη δραματική και τεράστια αλλαγή στη ζωή μας, η οποία μισό σχεδόν αιώνα μετά εξακολουθεί να ορίζει την καθημερινότητά μας και να επηρεάζει σημαντικά το μέλλον μας. Ο φιλόλογος και λογοτέχνης Κώστας Λυμπουρής επέλεξε να προβάλει την ξεχωριστή αυτή πτυχή της λογοτεχνίας μας με την ετοιμασία της Ανθολογίας διηγημάτων της Εισβολής.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνει ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Κενεβέζος. Για την ανθολογία θα μιλήσουν, ο Βουλευτής Β΄ Αθηνών, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Ξυδάκης, ο κριτικός λογοτεχνίας, γραμματολόγος κ. Αλέξης Ζήρας και ο φιλόλογος, συγγραφέας κ. Μάριος Μιχαηλίδης. Θα ακολουθήσει αντιφώνηση από τον κ. Κώστα Λυμπουρή.
Στο πλαίσιο του προγράμματος της εκδήλωσης θα ακουστεί το έργο του Άκη Μπαλτά, Τέσσερις Κυπριακές Μελωδίες για βιολί και τσέλο. Παίζουν, ο Εξάρχων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κ. Χάρης Χατζηγεωργίου και η κ. Ντάνα Χατζηγεωργίου, τ. Α΄ τσέλο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Με τα ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ, το Σπίτι της Κύπρου συνεχίζει τη σειρά των αξιόλογων εκδόσεών του, που ξεκίνησαν το 1998, με τη σύσταση των εκδόσεων Αίπεια, σε συνεργασία με γνωστούς εκδοτικούς οίκους και με τη στήριξη της Εταιρείας Φίλων Κυπριακού Πολιτιστικού Κέντρου «Το Σπίτι της Κύπρου». Στόχος της Αίπειας ήταν και παραμένει να συνεισφέρει στη βαθύτερη γνωριμία με τον σύγχρονο κυπριακό πολιτισμό και να αναδείξει ποικίλες μορφές των δεσμών της Ελλάδας και της Κύπρου, εκδίδοντας συνθετικά έργα και μελέτες αναφοράς με την υπογραφή καταξιωμένων μελετητών.

Σχόλια