Σπίτι της Κύπρου : Μαρκαντώνης Δεγκρές/«Δαρκές», Συντυχιά (α)πάνω στα προσκυνήματα του Ιεροσολυμάτου «Προσκυνητάρι(ον) των Ιεροσολύμων»)

Την Πέμπτη 31 Μαΐου 2018 και ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί στο Σπίτι της Κύπρου η παρουσίαση της έκδοσης του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ Μαρκαντώνης ΔεγκρέςΔαρκές», Συντυχιά (α)πάνω στα προσκυνήματα του Ιεροσολυμάτου «Προσκυνητάρι(ον) των Ιεροσολύμων»), που συνδιοργανώνεται από το Σπίτι της Κύπρου και το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, σε φιλολογική επιμέλεια του Γιώργου Κεχαγιόγλου.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνει ο κ. Ανδρέας Φυλακτού, Γενικός Διευθυντής Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄.
Για το βιβλίο θα μιλήσει ο κ. Θεοχάρης Σταυρίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών, του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Θα ακολουθήσει αντιφώνηση από τον επιμελητή της έκδοσης κ. Κεχαγιόγλου.

Πρώτη κριτική, σχολιασμένη έκδοση του συνολικού κειμένου ενός μακροσκελούς και πολύ ενδιαφέροντος, γλωσσικά και κοινωνικοανθρωπολογικά, έμμετρου Οδοιπορικού στους Αγίους Τόπους. Ανήκει σε εύπορο ελληνορθόδοξο Κύπριο του τέλους του 16ου αι., που πραγματοποίησε το προσκυνηματικό του ταξίδι πιθανότατα την άνοιξη του 1588 και τέλειωσε το ποίημά του στην Κύπρο το 1590. Το ποίημα τυπώθηκε όψιμα και με μεγάλη προχειρότητα και λάθη στη Βενετία το 1645 (διασώθηκε ένα μόνο αντίτυπό του), δημιουργώντας, με ορισμένες τοποθετήσεις του, αντιδράσεις στους ρωμαιοκαθολικούς της Κωνσταντινούπολης και στις βενετικές αρχές. Έμεινε αβιβλιογράφητο ώς το 1970, ενώ τα επακόλουθα, δημοσιευμένα ή αδημοσίευτα, εκδοτικά, ιστορικοφιλολογικά και γλωσσολογικά εγχειρήματα χαρακτηρίζονται από σπασμωδικότητα και πολλές ανακρίβειες. Η ογκώδης καινούργια έκδοση περιλαμβάνει, εκτός από Πρόλογο, Βιβλιογραφία και Εικόνες: εκτενή Εισαγωγή· το Κείμενο σε αντικριστή/συν-οπτική Διπλωματική Μεταγραφή και Δοκιμή Χρηστικής Έκδοσης, με απλοποιημένη και ρυθμισμένη ορθογραφία, τονισμό και στίξη· Σχόλια στο Κείμενο· πλήρες Λεξιλόγιο· Επίμετρο με πρώτη έκδοση ή ρυθμισμένη αναδημοσίευση άλλων τριών κυπριακών κειμένων της περιόδου από τις αρχές του 17ου ώς τα μέσα του 19ου αι.

O Γιώργος Kεχαγιόγλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1947. Aπόφοιτος του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του ίδιου πανεπιστημίου με ειδίκευση στις Mεσαιωνικές και Νέες Eλληνικές Σπουδές. Mεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι στη Nεοελληνική Φιλολογία, Γενική και Συγκριτική Φιλολογία και Aνατολικές Σπουδές, Θεωρία της Λογοτεχνίας και Σημειωτική. Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1979. Από τον Μάρτιο του 1975 ώς τo τέλoς του 2013 δίδαξε Νεοελληνική Φιλολογία στο Α.Π.Θ. και, για μικρά διαστήματα, και σε άλλα πανεπιστήμια. Από το 2014 είναι ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ., διδάσκοντας κατά διαστήματα Δημιουργική Γραφή στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Παιδαγωγικής Σχολής του. Είναι διευθυντής της συντακτικής επιτροπής του διεθνούς περ. Eλληνικά και μέλος του  Δ.Σ. του Iνστιτούτου Nεοελληνικών Σπουδών [Iδρύματος Mανόλη Tριανταφυλλίδη] και της Eπιτροπής της «Bυζαντινής και Nεοελληνικής Bιβλιοθήκης» του Μ.Ι.Ε.Τ.  Έχει δημοσιεύσει αυτοτελή βιβλία (εκδόσεις κειμένων, ανθολογίες και μελέτες βιβλιογραφικές, συγκριτογραμματολογικές, ερμηνευτικές και κριτικές) και άρθρα για διάφορα θέματα της ελληνικής δημώδους υστερομεσαιωνικής και της νεοελληνικής λογοτεχνίας και φιλολογίας, από τον Διγενή Aκρίτη ώς τη σύγχρονη λογοτεχνία της Ελλάδας, της Κύπρου και της ελληνικής διασποράς.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.

Σχόλια