ΒΙΒΛΙΟ : ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΟΣ ΚΥΠΡΟΣ

Ο Κύπριος δημοσιογράφος Κυριάκος Καραμάνος που ζούσε στην Αθήνα από την εποχή των Οκτωβριανών του 1931 και ασχολήθηκε με το ενωτικό κίνημα στην Ελλάδα, έγραψε αυτή τη συνοπτική αλλά περιεκτική ιστορία της Κύπρου την περίοδο λίγο πριν την έναρξη του Αγώνα της ΕΟΚΑ. Η δεκαετία 1950-1960, στη νεώτερη ελληνική ιστορία, σημαδεύτηκε από τον αγώνα του Κυπριακού. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο γράφτηκε αυτό το βιβλίο για να προσφέρει περισσότερες γνώσεις γύρω από την ιστορία της μεγαλονήσου και να τονίσει ιδιαίτερα την ελληνικότητά της απέναντι στους Άγγλους αποικιοκράτες, εκφράζοντας μέσα απ’ αυτό τον πόθο των Ελλήνων της Κύπρου για ΕΝΩΣΗ με την Ελλάδα. Γράφει ο Κυριάκος Καραμάνος στο πρόλογο του βιβλίου:
«Όσα σημειώνω εδώ θα μπορούσαν να εκληφθούν σαν μια απάντηση στις χιουμοριστικές επιδείξεις των καλοπροαίρετων Άγγλων φίλων μας. Όμως δεν είναι αυτό. Δεν είμεθα τόσο αφελείς ώστε να υποθέσουμε ότι οι Άγγλοι κατακτηταί της μεγαλονήσου μας αγνοούν  την ιστορία της, τον πολιτισμό της, την πολιτιστική σταδιοδρομία της. Δεν αγνοούν ούτε και τον σημερινό ρόλο, που παίζουν οι κάτοικοι της Κύπρου, αν και υπόδουλοι ακόμα, στη δημιουργία του νεώτερου ελληνικού πολιτισμού. Όλα αυτά γνωρίζουμε ότι τα ξέρουν καλά. Τα ξέρουν οι ηγέτες του Αγγλικού Έθνους.
Μολοντούτο η Κύπρος η αγαπημένη πατρίδα, η πιο μεγάλη νήσος του ελληνισμού, μένει και για το πολύ ελληνικό κοινό όπως και για τους πολλούς ξένους άγνωστη στα περισσότερα σημεία, τα ουσιαστικώτερα του ιστορικού της βίου, των ελληνικών πολιτικών της εκδηλώσεων, του βίου της, παλαιού και νέου, δημοσίου και ιδιωτικού.
Και όμως η Κύπρος, στην κρίσιμη αυτή στιγμή του εθνικού της βίου, τώρα που καταβάλλει μια υπεράνθρωπη προσπάθεια να ξετινάξη από πάνω της το ζυγό της δουλείας των τελευταίων αυθεντών της, έχει ανάγκη υπέρτατη να την βοηθήση ολόκληρο το έθνος και όλοι οι πολιτισμένοι λαοί της γης. Είναι ο κατακτητής ισχυρός, παντοδύναμος, και είναι η Κύπρος αδύναμη, μικρή. Και χρειάζεται την ενίσχυση όλων.
Αυτό το βιβλίο μου ας θεωρηθή σα μια μικρή προσφορά μου στον υπέρτατον αγώνα της ιδιαίτερής μου Πατρίδος. Κόποι και εργασία ετών πολλών συνοψίστηκαν μέσα σ’ αυτόν τον μικρό τόμο. Πιστεύω πως τα κατάφερα να δώσω μερικές εικόνες απ’ το μεγαλείο των πνευματικών και ψυχικών εκδηλώσεων της Πατρίδος μου. Κι’ αυτές οι εικόνες ας σταθούν αντίκρυ στο ανούσιο χιούμορ που κάμνουν οι φίλοι οι Άγγλοι….. Είμαι βέβαιος πως θα εντραπούν στο τέλος και θα ομολογήσουν τα λάθη των. Εύχομαι.»

Κ. Καραμάνος  Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 1954.

Κυριάκος Καραμάνος ΚΥΠΡΟΣ  Εκδόσεις Προσωπική Αθήνα 1954.


Βιβλιοθήκη : Δρ. Σπύρου Δημητρίου

Σχόλια