Νέα στοιχεία για τους αγνοούμενους της Άσσιας

Ανατροπή στα μέχρι τώρα δεδομένα επιχειρεί η Τουρκική πλευρά στο θέμα των Αγνοουμένων της Άσσιας.
 
Στη πρόσφατη συνεδρίαση η Τουρκοκύπρια εκπρόσωπος στη ΔΕΑ προσπάθησε να ανατρέψει τα πραγματικά δεδομένα κυρίως για να αποφύγει την κατακραυγή της κοινής γνώμης.
Εκτιμάται ότι ο λόγος που είχαν μετακινηθεί τα οστά από τον ομαδικό τάφο στο Ορνίθι ήταν η απόφαση του αμερικανικού κογκρέσου το 1994 να γίνει έρευνα για την διακρίβωση της τύχης πέντε Αμερικανών υπηκόων, κυπριακής καταγωγής.
 
Σε εκείνη την έρευνα εντοπίστηκε μόνο ένας από τους πέντε Αμερικανούς υπηκόους, αγνοούμενους σε ομαδικό τάφο στη Μόρα.
 
Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τον εντοπισμό οστών αγνοουμένων που μετακινήθηκαν από το χωριό Άσσια σε χώρο σκυβάλων στο Δίκωμο, θα αποφασιστεί κατόπιν επιστημονικής έρευνας, είπε η Γκιουλντέν Πλουμέρ Κουτσιούκ.
 
Κληθείσα να σχολιάσει ενώπιον της επιτροπής την πληροφορία ότι τα οστά στην Άσσια είχαν μετακινηθεί από τον Τουρκικό στρατό, η κ. Κουτσιούκ ανέφερε ότι δεν υπάρχει απόδειξη γι' αυτό.
 
«Τα οστά 70 ατόμων είχαν εντοπιστεί σε δύο πηγάδια στην Άσσια και έχει γίνει σχετική ταυτοποίηση. Ύστερα από δύο χρόνια εργασιών υπάρχει  καλή ενημέρωση για το πού βρίσκονται τα οστά των αγνοουμένων στην Άσσια», αναφέρει. 
 
Στα πρακτικά της συνάντησης που αποκαλύπτει το ΣΙΓΜΑ, η Τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία επιχείρησε  αποπροσανατολισμό της όλης  διαδικασίας με προφανή σκοπό να συγκαλύψει εγκλήματα του Αττίλα.
 
Ο τουρκικός στρατός ξέθαψε τους Ασσιώτες όταν κυκλοφόρησαν πληροφορίες αλλά και χάρτες της περιοχής  στην οποία βρίσκονταν τα πηγάδια στα οποία ριχθήκαν δολοφονηθέντες Ελληνοκύπριοι.
 
Πριν από περίπου δώδεκα χρόνια, φαίνεται να κρίθηκε  από τουρκικής πλευράς ότι δεν ήταν προς το συμφέρον της  να εντοπιστούν τόσα πολλά οστά μέσα σε πηγάδια τα οποία μετακινήθηκαν αλλού.

http://www.sigmalive.com/

Σχόλια