Μάιος 1957 : Άγγλο-Τουρκική συνεργασία ενάντια στην ΕΟΚΑ. Ο Διγενής κατήγγειλε την λαθραία μεταφορά όπλων από την Τουρκία.

Σπύρος Δημητρίου
Αντιπρόεδρος Ιδρύματος Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα – Διγενή

Το «διαίρει και βασίλευε» οι Άγγλοι το εφάρμοσαν με αριστοτεχνικό τρόπο την περίοδο του Αγώνα της ΕΟΚΑ. Πότε με τις απειλές και πότε με την υποκίνηση των τούρκων κατάφερναν να πυροδοτούν το κλίμα στις σχέσεις με τους Έλληνες της Κύπρου. Ιδιαίτερα όταν είχαν μπροστά τους συνεδριάσεις στα Ηνωμένα Έθνη αυτό γινόταν ακόμη πιο έντονο. Η Άγγλο-Τουρκική συνεργασία δεν γινόταν μόνο σε πολιτικό επίπεδο αλλά και σε στρατιωτικό.
Ο Αρχηγός της ΕΟΚΑ κατήγγειλε ότι οι Τούρκοι τον μήνα Μάιο του 1957 μετάφεραν λαθραία όπλα και πυρομαχικά στη Κύπρο από το Λιμάνι της Αμμοχώστου χωρίς να γίνει κάποιος έλεγχος από τις αποικιοκρατικές υπηρεσίες. Επίσης κατά εκατοντάδες ήταν οι Τουρκοκύπριοι που εντάσσονταν στο Επικουρικό Σώμα της Αστυνομίας έχοντας σαν στόχο τους Ελληνοκύπριους. Στο Σώμα αυτό λάμβαναν στρατιωτική εκπαίδευση και αργότερα όταν έφευγαν  πήγαιναν στην Τουρκία όπου ολοκλήρωναν την εκπαίδευσή τους και επιστρέφοντας στο νησί  στελέχωναν την οργάνωση «ΒΟΛΚΑΝ».
Μόνο από τυχαία γεγονότα αποκαλύπτονταν αυτή η δραστηριότητα της διαβόητης τρομοκρατικής τουρκικής οργάνωσης, όταν κατά την διάρκεια της εκπαίδευσής τους στη Κύπρο γινόταν κάποια έκρηξη των πυρομαχικών από λάθος και έτσι γινόταν αντιληπτό η προετοιμασία τους.




Πηγή:

Σπύρου Παπαγεωργίου Κυπριακή Θύελλα 1955-1959  Εκδόσεις Κ. Επιφανίου  Λευκωσία 1977

Σχόλια