Σπίτι της Κύπρου : Παρουσίαση του βιβλίου της Παναγιώτας Ροδοσθένους Μορίδου Στα μονοπάτια του χρέους

Την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 20:00 θα πραγματοποιηθεί στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α, Σύνταγμα, η  παρουσίαση του βιβλίου του της Παναγιώτας Ροδοσθένους Μορίδου Στα μονοπάτια του χρέους των εκδόσεων Επιφανίου.
                Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνουν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β΄, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Κενεβέζος και ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός κ. Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης.
                Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο φιλόλογος και συγγραφέας κ. Χρίστος Ρώμας και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδος (Ε.Π.Ο.Κ.), ιστορικός ερευνητής δρ Ηρακλής Ζαχαριάδης.
                Θα ακολουθήσει ανάγνωση αποσπασμάτων και αντιφώνηση από τη συγγραφέα.

Τα διηγήματα της συλλογής «Στα μονοπάτια του χρέους» μάς συνδέουν με τον κόσμο του χρέους, της φιλοπατρίας, του αγώνα, της αλληλεγγύης. Είναι εμπνευσμένα από τη διαχρονική ιστορία της πολύπαθης Κύπρου και οι ιστορίες που περιλαμβάνει είναι αληθινές. Ήρωές του είναι πρόσωπα υπαρκτά που συγκινούν, γοητεύουν και συγκλονίζουν με το ήθος, τα ανδραγαθήματα και τις πράξεις τους. Είναι άνθρωποι που προσέφεραν πολλά στην πατρίδα. Είναι οι μάρτυρες της λευτεριάς. Ήρωες των διηγημάτων είναι η Μαρία Συγκλητική (κατάληψη της Κύπρου από τους Τούρκους, 1570), ο Χριστόδουλος Κυριακίδης, διαπρεπής νομικός (βαλκανικοί πόλεμοι), ο Γρηγόρης Αυξεντίου (υπαρχηγός της ΕΟΚΑ), η Ευφροσύνη Προεστού από τη Λάπηθο (τουρκική εισβολή), ο Χαράλαμπος Πάλμας και ο Επιφάνης (αγνοούμενοι). Η μοναδική ομορφιά των διηγημάτων έγκειται στην αρμονική σύζευξη της ιστορίας με τη λογοτεχνία. Οι περιγραφές της συγγραφέως διακρίνονται για την ακριβολογία, τη σαφήνεια και τον χρωματισμό τους. Είναι πραγματικά «ζωγραφιές των πραγμάτων με τον λόγο» κατά την επιγραμματική διατύπωση των θεωρητικών της λογοτεχνίας, γράφει ο Χρίστος Ρώμας.

Η Παναγιώτα Ροδοσθένους Μορίδου είναι φιλόλογος και υπηρέτησε σε Γυμνάσια και Λύκεια της Λεμεσού ως καθηγήτρια και γυμνασιάρχης στη Λεμεσό και την Πάφο. Όλα τα διηγήματά της έχουν βραβευτεί σε πανελλήνιους διαγωνισμούς. Το βιβλίο της Στα μονοπάτια του χρέους πήρε το Α΄ Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό του Ε.Π.Ο.Κ. Ελλάδος και προτείνεται ως βιβλίο της χρονιάς 2017. Ο Καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Θανάσης Παπαδόπουλος έγραψε για το βιβλίο «Είναι μικρό σε έκταση, μεγάλο σε περιεχόμενο». Τιμήθηκε από τον Δήμο Πάφου για την προσφορά της στα γράμματα και τον πολιτισμό. Έκανε πολλές ομιλίες και διαλέξεις με θέματα φιλολογικά, λογοτεχνικά, παιδαγωγικά και άλλα. Ζει στη Λεμεσό και είναι έντονα δραστηριοποιημένη σε φιλανθρωπικά και κοινωνικά ιδρύματα.

Έργα της: Μενεξεδένια δειλινά ( ποιητική συλλογή), Ο δρόμος προς τη λευτεριά (διηγήματα-αφηγήματα), Η Αρμίνου χθες και σήμερα (έρευνα-μελέτη, υπό έκδοση), Στα μονοπάτια του χρέους (διηγήματα) και τώρα ετοιμάζει το βιβλίο Μορφές που σφράγισαν την εποχή μας.

Σχόλια