Η ΠΡΩΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΕΟΚΑ «ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΧΟΝΗ», ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΕΚΔΟΤΗ ΓΙΩΡΓΟ ΓΚΕΛΜΠΕΣΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΜΑΣΤΕ ΤΑΚΤΙΚΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΕΛΛΗΝΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΗ, ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ,ΣΕΝΑΡΙΑΓΡΑΦΟ ΚΑΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΚΩΣΤΑ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟ.
ΣΤΗ ΦΙΛΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΜΟΥ ΕΞΙΣΤΟΡΗΣΕ ΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ «ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΧΟΝΗ» ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ΚΑΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣΕ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΕΟΚΑ ΤΟ 1968. ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΤΑΙΝΙΑ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΠΗΡΕΑΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΡΑΛΛΗ «ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ ΦΕΓΓΕΙ» ΠΟΥ ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟ 1957 ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΦΡΟΣ. ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΟ 1969 ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΠΑΡΝΗ «ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ».
ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΠΟΥ ΓΥΡΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΣΑΝ ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΙ : 

ΠΕΤΡΟΣ ΦΥΣΣΟΥΝ, ΜΑΡΩ ΚΟΝΤΟΥ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΙΝΑΚΟΣ, ΜΙΡΑΝΤΑ ΜΥΡΑΤ, ΣΠΥΡΟΣ ΦΩΚΑΣ, ΜΑΙΡΗ ΛΑΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΑΡΚΟΥΛΗΣ, ΡΙΤΑ ΜΟΥΣΟΥΡΗ, ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΙΛΑΣ, ΑΛΕΚΑ ΜΑΚΡΗ, ΜΙΜΙΚΑ ΝΙΑΒΗ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΣ, ΘΟΔΩΡΟΣ ΜΩΡΕΑΣ, ΤΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΙΝΙΔΗΣ, ΧΑΡΗΣ ΣΟΙΔΗΣ, ΜΑΡΙΟΣ ΑΠΕΡΤΗΣ, ΙΩΑΝΝΑ ΑΡΩΝΗ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ, ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΝΤΕΑΣ
Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΤΡΙΠΤΥΧΟ ΙΣΤΟΡΙΩΝ:
«Ο αγώνας των Κυπρίων κατά του αγγλικού ζυγού αποδίδεται μέσα από τρεις ιστορίες. Ένας αγωνιστής (Πέτρος Φυσούν), αφού συναντήσει ένα φίλο του, τον Γρηγόρη (Μιχάλης Νικολινάκος), μεταφέρεται από το βουνό στην Πάφο για περιποίηση των τραυμάτων του και αιχμαλωτίζεται από τους Άγγλους. Κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας του θα υποστεί φριχτά βασανιστήρια. Η δεύτερη ιστορία αφηγείται την περιπέτεια του τραυματισμένου Γρηγόρη που βρίσκει καταφύγιο σε ένα μοναστήρι. Μια μοναχή αναλαμβάνει να έρθει σε επικοινωνία με έναν άλλον αγωνιστή (Ανδρέας Μπάρκουλης) για την οργάνωση ενός σαμποτάζ. Θα ερωτευθεί τον νεαρό αλλά χωρίς ελπίδα να καρποφορήσει το αίσθημά της. Στην τρίτη ιστορία, μια Κύπρια (Μάρω Κοντού) ερωτεύεται έναν άγγλο αξιωματικό (Άγγελος Αντωνόπουλος) και κατηγορείται για προδοσία. Μόνο μετά την αποχώρηση των Άγγλων, θα λάμψει η αθωότητά της.»

Ο μεγάλος μας λογοτέχνης στο βιβλίο του "Του Μεγάλου Μικρού Κόσμου Εκδόσεις Λειμών  Αθήνα 2015." περιγράφει κι εκεί την σχέση του με την Κύπρο καθώς και το πως προέκυψε η ταινία : 
«Έτυχε εκείνα τα χρόνια στο θησείο, αντίκρυ απ’ το σχολείο μας, να κατοικεί ο Γεώργιος Γρίβας, ο άνθρωπος που αργότερα θ’ αναδεικνυόταν ο τολμηρός μπροστάρης του αγώνα των Κυπρίων για ανεξαρτησία τους απ’ το ζυγό των Άγγλων, κι οπότε βρισκότανε στη γειτονιά μέσα σε σχολιαρούδια κι έρεε απ’ τα χείλια του η πίστη του, τη στάλαζε και μέσα στις καθαρές ψυχές τους. Έτσι φυτεύτηκε μέσα μου η αγάπη για την Κύπρο, που βλάστησε κι ως θαυμασμός για τον λαό της όταν άρχισε ο αγώνας της ΕΟΚΑ. Ήρθαν και τα διαβάσματα των έργων του Σεφέρη...ποιημάτων του ελληνόφρονα Κύπρου Χρυσάνθη και Ελλαδιτών πολλών, που τούτη την αγάπη μου την έφτιαξαν ένα σκοπό ακόμα της ζωής μου. Ήταν τα χρόνια πλέον που η Αθηνά Ταρσούλη, κυρά της λαογραφίας μας, επέστρεφε απ’ τα συχνά ταξίδια της στην Κύπρο και με καλούσε στο εξοχικό της σπίτι στην Εκάλη, όπου μου άπλωνε τ’ άφθονα σχέδιά της που θα στόλιζαν τους δυο μεγάλους τόμους της γι’ αυτή την άκρα Ελλάδα. Ήταν κι η «Χάλκινη εποχή» του Ρόδη Ρούφου, και λίγο ύστερα η καυτή σύνοψη παθών «Στην Κύπρο φέγγει» της Μαρίας Περ. Ράλλη, όπου σε αυτή κατέθετε όσα μεγάλα έζησε εκεί σε λίγες μέρες.
Και ποιοι τότε δρν έγραφαν για λεβεντιές και για ομορφιές της Κύπρου; Ο Μυριβήλης, ο Πετσάλης, ο Ρίτσος, ο Βρεττάκος, ο Καραντώνης, ο Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος... Όλοι μια συγχορδία υμνητών...
Μου ήρθαν ιδέες για δυο διηγήματα με ήρωες νέα παιδιά της Κύπρου. Το πρώτο με τον τίτλο «Του ιερού λόχου», ήταν απ’ τον αγώνα της ΕΟΚΑ. Το δεύτερο «Το μυστικό»,  που μεταφράστηκε σε αρκετές ξένες γλώσσες. Βρήκα στο πρώτο τον πυρήνα ενός σεναρίου τρίπτυχου, που ενέπνεε στ τόνους χαμηλούς αγάπη για ελευθερία, και χωρίς  να το σκεφτώ πολύ ξεσήκωσα, στον πιο σκληρό καιρό της δικτατορίας, μια συντροφιά καλών ηθοποιών – τον Πέτρο Φυσσούν, την Μάρω Κοντού, τον Άγγελο Αντωνόπουλο, την Μιράντα Μυράτ, τον Σπύρο Φωκά και άλλους – και πήγαμε και το γυρίσαμε στην Κύπρο. Είναι η ταινία «Μπροστά στην αγχόνη», με μουσική του Νίκου Μαμαγκάκη..».

Σπύρος Δημητρίου
 

Σχόλια