25 Μαίου 1957 : Η ΕΟΚΑ κήρυξε γενική απεργία στην Κύπρο

Σπύρος Δημητρίου
Αντιπρόεδρος Ιδρύματος Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα – Διγενή

Η ΕΟΚΑ με προκήρυξή της είχε προαναγγείλει γενική απεργία σ’ ολόκληρη την Κύπρο,  που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 Μαίου 1957. Ο Διγενής έχοντας τον πολιτικό φορέα ΠΕΚΑ σε εγρήγορση είχε φροντίσει να υπάρξουν αντιδράσεις σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο για την άρση του νόμου περί εκτάκτου ανάγκης αλλά και την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων. Η αποικιοκρατική κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε σκληρά μέτρα απέναντι στους κατοίκους του νησιού με ταυτόχρονες στρατιωτικές επιχειρήσεις σε όλη την ορεινή έκταση της Κύπρου για την σύλληψη του Αρχηγού της ΕΟΚΑ. Όλα αυτά εν μέσω εκεχειρίας της Οργάνωσης που την τηρούσε πιστά παρ’ όλες τις προκλήσεις των Άγγλων.
Την ημέρα της απεργίας οι εργάτες και οι υπάλληλοι στις κυβερνητικές και στρατιωτικές
υπηρεσίες δεν προσήλθαν στην εργασία τους και η πρωτεύουσα του νησιού Λευκωσία νέκρωσε αφού τα μαγαζιά παρέμειναν κλειστά και οι κάτοικοι δεν βγήκαν από τα σπίτια τους. Επίσης οι κρατούμενοι στις στρατόπεδα κράτησης κήρυξαν απεργία πείνας.
Η απεργία διήρκεσε ολόκληρο το 24ωρο.
Στην Αθήνα η Κυπριακή αδελφότητα εξέδωσε κείμενο διαμαρτυρίας που έλεγε :
«Η Κυπριακή Αδελφότης Αθηνών ενώνουσα την φωνήν της με την φωνήν διαμαρτυρίας που υψώνει σήμερον σύμπας ο αγωνιζόμενος κυπριακός λαός κατά των μέτρων στυγνής βίας και καταπιέσεως των Άγγλων κατακτητών, καλεί τους ελεύθερους λαούς του κόσμου όπως ακούσωσι την φωνήν αυτήν του πόνου και των δοκιμασιών ενός λαού όστις δεν ζητεί τίποτε άλλο παρά εκείνο δια το οποίον αμέρτηται ανθρώπιναι υπάρξεις εσφαγιάσθησαν  εις δυο ολοκληρωτικούς πολέμους : την ελευθερίαν και την δικαιοσύνην.
Καταγγέλλομεν τας απανθρώπους συνθήκας διαβιώσεως του κυπριακού λαού και καλούμεν κάθε πολιτισμένον άνθρωπον να στέψη την προσοχήν του και το ενδιαφέρον δι’ όλους τους πάσχοντας Κυπρίους, οίτινες υφίστανται δεινά βασανιστήρια εις φυλακάς και στρατόπεδα, διότι εζήτησαν την ελευθερίανκαι την άμεσον αυτοδιάθεσίν των».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ανακοίνωση του Γραφείου της Εθναρχίας στο Λονδίνο που επισήμανε ιδιαιτέρως την παραβίαση της εκεχειρίας από την αποικιοκρατική κυβέρνηση, με τις ευλογίας του Λονδίνου, αλλά και την γενικότερη προκλητική της συμπεριφορά απέναντι στους κατοίκους του νησιού.



Πηγή :
Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ των Αθηνών Κυριακή 26 Μαίου 1957




Σχόλια