14 ΜΑΡΤΙΟΥ 1957 : ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ. Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΜΟΣ, ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΝ ΑΔΕΛΦΗ ΤΟΥ. «Σας φιλώ όλους Ευαγόρας»

Σπύρος Δημητρίου
Αντιπρόεδρος Ιδρύματος Γεωργίου Γρίβα – Διγενή
Γράφοντας το «ΧΡΟΝΙΚΟΝ ΑΓΩΝΟΣ ΕΟΚΑ 1955-1959» ο Γεώργιος Γρίβας –Διγενής πήρε πληροφορίες για τον ηρωικό θάνατο του Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Ο γαμπρός της αδελφής του ήρωα, Δήμος Βρυωνίδης, αφηγήθηκε την ιστορία του ήρωα και έδωσε στον Διγενή να δημοσιεύσει και το τελευταίο γράμμα που έστειλε ο Ευαγόρας προς την μεγάλη του αδελφή.
Ένα γράμμα που γράφτηκε μια μέρα πριν ή καλύτερα ώρες πριν τον απαγχονισμό του Ευαγόρα, που ήταν και τελευταίος που διέπραξαν οι φασίστες Άγγλοι.
«Λ.Σ. 8605. Κεντρικαί Φυλακαί Λευκωσίας 13/3/1957 Ώρα 7.30 μ.μ.

Αγαπητή μου αδελφή, Κακούλα,
Η πιο όμορφη μέρα της ζωής μου......
Η πιο όμορφη ώρα.......
Μη ρωτάτε γιατί.
Αγγελούδι δεν είναι
μ’ αγγελούδι όμως μοιάζει.
Απ’ την κούνια της μέσα
δέστε πως με κοιτάζει.
Στην αθώα ματιά της
κάποι’ αχτίδα πλανιέται
κι’ εν αστέρι καινούργιο
λες μαζί της γεννιέται.
Ναι δεν ξέρω. Καθένας μας
έτσι αθώος γεννήθηκε.
Μα καθένας πλανήθηκε
στα πυκνά τα σκοτάδια.
Κι’ όταν φευ το θυμήθηκε
κι’ όταν φευ το κατάλαβε
η καρδιά του ήταν άδεια
κι’ ίσως νάταν αργά.
Ναι όλοι γεννηθήκαμε τόσο αθώοι, όπως και η βαφτιστικιά μου. Κι’ όλοι αλλάξαμε. Λυπούμε πολύ, που δεν πρόφτασα να τη βαφτίσω. Μα δεν πειράζει. Μπορείς να το κάμεις εσύ. Και σαν μεγαλώση φρόντισε συ γι’ αυτήν και ρώτησέ την....... γιατί έκλαψε, όταν την φίλησα. Το όνομα που θα της δώσης, θέλω να είναι....... πεντασύλλαβο για να θυμίζει εκείνην για την οποία ήρθα ως εδώ. Να θυμίζη Εκείνην για την οποίαν ο ποιητής Σολωμός έγραψε το πιο όμορφο τραγούδι του. Εκείνην, την οποίαν κάθε άνθρωπος επιθυμεί πιο πολύ απ’ όλα.
Κατάλαβες αδελφή μου; Κατά τα άλλα μη λυπάστε. Ίσως να είναι μια δίκαιη τιμωρία. Ίσως ο Θεός να θέλη να μας δοκιμάση. Πάντα υπάρχει ελπίδα.
Λυπούμε που θ’ αφήσω κάποια πρόσωπα αγαπημένα. Λυπούμε που θα τα λυπήσω.
Μα δεν πειράζει.
Γειά σου μεγάλη μου αδελφή.
Δεν θα γελάσουμε ξανά λέγοντας αστεία.
Δεν θα μιλήσουμε ούτε και στα σοβαρά μας.
Το κάθε τι γεννιέται και πεθαίνει.
Τι σήμερα, τι αύριο;
Γιεά σας, για πάντα
Σας φιλώ όλους
Ευάγόρας»

Πηγή : Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα – Διγενή Χρονικόν Αγώνος ΕΟΚΑ 1955-1959 Εκδόσεις Ίδρυμα Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα - Διγενή Λευκωσία 1997

Σχόλια