Κύπρος – Μικρασία. Τα Πρακτικά ενός συνεδρίου

Του Πέτρου Παπαπολυβίου
Αναπλ. Καθηγητή Πανεπιστημίου Κύπρου

Οι τελευταίες μέρες του Αυγούστου είναι συνδεδεμένες με την επέτειο της Μικρασιατικής καταστροφής. Για τις πολλές και μακραίωνες σχέσεις της Κύπρου με τη γειτονική Μικρά Ασία, την ιστορική και ουσιαστική ενδοχώρα του νησιού μας, κυκλοφόρησε πριν από λίγους μήνες, από τον Σύνδεσμο Μικρασιατών Κύπρου, ο τόμος «Κύπρος-Μικρασία. Κοιτίδες πολιτισμού. Πρακτικά Α΄ Επιστημονικού Συμποσίου» (Λευκωσία 2015), με εκδοτική επιμέλεια του Χαράλαμπου Γ. Χοτζάκογλου. Πρόκειται για τα Πρακτικά του ομώνυμου συνεδρίου που οργανώθηκε στην Παλιά Αρχιεπισκοπή, τον Οκτώβριο του 2012 και εντάσσεται στην πλούσια δραστηριότητα του ιδιαίτερα δραστήριου Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου, η πρόεδρος του οποίου Μόνα Σαββίδου-Θεοδούλου χαιρετίζει και τον τόμο.

Από τις δεκατέσσερις επιστημονικές μελέτες του τόμου, οι περισσότερες αφορούν τη νεότερη ιστορία. Τις σταχυολογώ (κατά σειρά δημοσίευσης στα Πρακτικά):
Χαράλαμπος Χοτζάκογλου, «Μικρασιατικά κειμήλια στις συλλογές της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών».
Πέτρος Παπαπολυβίου, «Μικρασιάτες καθηγητές στην Κύπρο (1893-1931)».

Ιωάννης Ηλιάδης, «Η μόνιμη συλλογή κειμηλίων του Μικρασιατικού Ελληνισμού της Κύπρου».
Ευαγγελία Ματθοπούλου, «Οι πρόσφυγες από την Μικρά Ασία στην Κύπρο: έλευση και εγκατάσταση».
Χρίστος Κ. Κυριακίδης, «”Καθήκον εθνικόν και φιλανθρωπικόν”: Οι προσπάθειες των Ελλήνων Κυπρίων για αλληλεγγύη στους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας».
Δημήτριος Ταλιαδώρος, «Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες και η Εκκλησία της Φανερωμένης».
Αναστασία Χάματσου, «Η πολιτική της βρετανικής διοίκησης της Κύπρου απέναντι στους Μικρασιάτες πρόσφυγες. Η μαρτυρία του ελληνικού Προξενείου στην Κύπρο».
Κωστής Κοκκινόφτας, «Φώτης Κόντογλου και Κύπρος».
Αρχιεπίσκοπος Αρμενίων Κύπρου κ. Βαρουζάν, «Η έλευσις Αρμενίων προσφύγων από την Κιλικία και την Μικρά Ασία στην Κύπρο (1909-1922). Οι σφαγές των Αρμενίων… Από τα Άδανα στη Σμύρνη».
Χρίστος Αριστείδου, «Μικρασιάτες πρόσφυγες διαπρέψαντες στην κυπριακή οικονομία και κοινωνία ευρύτερα».
Γιώργος Αθ. Τσούτσος, «Ο χαρακτήρας της εθνικής δράσεως του Χρυσοστόμου Σμύρνης».

Επιλέγω, από τον τόμο, τον επίλογο της ανακοίνωσης του Αρχιεπισκόπου των Αρμενίων, κ. Βαρουζάν. Γράφει:
«Ο Αρμένιος Πατριάρχης, Καθόλικος Σαχάκ της Κιλικίας, σε επιστολή του στις 25 Νοεμβρίου  1922, απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο Πέτρο στην Κύπρο, γράφει: “Τα γεγονότα που διαδραματίσθηκαν στη Σμύρνη, ίσως και εκείνα που σύντομα θα δούμε και στην Πόλη, δεν μπορούν να περιγραφούν με τη λέξη τραγωδία. Ίσως πρέπει να εφευρεθούν νέες επεξηγήσεις, νέες λέξεις για να περιγράψουν όλα αυτά. Αλλά ας τα σκεφθούν εκείνοι, που έχουν την ισχύ. Εμείς, τόσο πνευματικά, όσο και ψυχικά, είμαστε συντετριμμένοι.”»
 https://papapolyviou.com

Σχόλια