Οι αιχμάλωτοι που ρίχτηκαν από το Βουφαβέντο



«Κοίτα», της λέει, «βλέπεις εκείνα τα βουνά; Εκεί βρίσκεται το Κάστρο Βουφαβέντο. Εκεί ακριβώς ήμουν. Εκεί συλλάβαμε τους Ελληνοκύπριους στρατιώτες. 

Ο άνδρας κατάγεται από την Τουρκία. Βγήκαν για περίπατο στις ράχες [των βουνών] της Κερύνειας μαζί με την σύζυγό του που φορούσε τουρμπάνι. Περπατούν και συνομιλούν. Ο άνδρας είναι αυτός που μιλάει περισσότερο. Δείχνει τα βουνά στην γυναίκα του. «Κοίτα», της λέει, «βλέπεις εκείνα τα βουνά; Εκεί βρίσκεται το Κάστρο Βουφαβέντο. Εκεί ακριβώς ήμουν. Εκεί συλλάβαμε τους Ελληνοκύπριους στρατιώτες, ένα τμήμα τους διέφυγε, οι άλλοι δεν μπόρεσαν. Ήταν έντεκα άτομα. Ξέρεις τι τους κάναμε;» «Τι τους κάνατε;» «Ρίξαμε και τους έντεκα κάτω από αυτό το κάστρο, στον γκρεμό. Ανάμεσά τους υπήρχε και ένα αγόρι αμούστακο. Ο γιος του γκιαούρη σηκώθηκε να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία σε αυτή την ηλικία. Τον ρίξαμε και αυτόν κάτω»!
Η σύζυγός του τον άκουγε με μεγάλη προσοχή. Ο άνδρας της είπε: «Αν είναι τυχερό, την τρίτη μέρα του μπαϊραμιού θα επισκεφθούμε το τέμενος Χαλά Σουλτάν». 
Ιδού, είναι και αυτός πολίτης μας. Αν ιδρυθεί ομόσπονδη δημοκρατία, έχει εγγυημένη την υπηκοότητα από τώρα. Είναι Τούρκος μέχρι τα μπούνια. Και άσπονδος εχθρός των Ελληνοκύπριων. Θα γίνει νέος πολίτης της νέας δημοκρατίας. Η υπηκοότητα είναι βραβείο στον άνδρα, ο οποίος καυχιέται ότι έριξε Ελληνοκύπριους αιχμάλωτους ζωντανούς στον γκρεμό του Βουφαβέντο. Το οφείλει και αυτό στους Αναστασιάδη και
Ακιντζί. Και σε όσους λένε «να ξεχάσουμε το παρελθόν, να κοιτάμε μόνο το μέλλον». Ποιος ξέρει. Θα γίνουν πολίτες της ομόσπονδης δημοκρατίας και εκείνοι που πυροβόλησαν τον Σολομού πάνω στον ιστό της σημαίας και εκείνοι έλιωσαν το κεφάλι του Ισαάκ με σιδερένιους λοστούς. Αλλά τι σημασία έχει; Μήπως δεν θα πολιτογραφηθούν και τα τέρατα των χωριών Τόχνη και Μάραθα; Φυσικά θα πολιτογραφηθούν! Θα ιδρύσουμε αυτή τη δημοκρατία όχι μόνο με τους οπαδούς της ειρήνης, αλλά και με τους αιματηρούς δολοφόνους μας.
Σύμφωνα με την Γκιουλντέν Πλουμέρ Κιουτσιούκ, Τουρκοκύπρια, μέλος της Επιτροπής για τους Αγνοουμένους, δεν υπάρχει κανένας Ελληνοκύπριος αγνοούμενος στην Τουρκία. Πήρε αυτή την πληροφορία από τον Ερυθρό Σταυρό, λέει. Μήπως είναι βέβαιος ο Ερυθρός Σταυρός ότι δεν υπάρχουν εκεί; Εκείνοι πήραν και έφεραν πίσω όσους τους παρέδωσαν στην Τουρκία. Ο αριθμός που έδωσαν είναι αυτός. Τι γίνεται με όσους μεταφέρθηκαν εκεί; Ξέρουν τον αριθμό τους; Τον ξέρει η κ. Γκιουλντέν; Δεν αρκεί να ξέρει μόνο τον αριθμό εκείνων που επέστρεψαν. Πρέπει να ξέρει και τον αριθμό εκείνων που μεταφέρθηκαν. Να δούμε αν υπάρχουν ή όχι κάποιοι που λείπουν. Αν σε ένα αεροπλάνο που έπεσε σώθηκαν πενήντα άτομα, μήπως σημαίνει ότι δεν πεθάνει κανείς και ότι σώθηκαν όλοι;
Μην καταβάλλετε άδικα προσπάθειες να αποδείξετε ότι είναι αβάσιμη η είδηση πως κάποιοι από τους αιχμάλωτους οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην Τουρκία θάφτηκαν ζωντανοί με δεμένα χέρια και πόδια στα Άδανα. Αν δεν φοβάστε να αντικρύσετε την πραγματικότητα, πηγαίνετε και σκάψτε. Υπάρχει ένας πορτοκαλεώνας στην άκρη ενός ποταμού. Ακριβώς εκεί. Μην λυπάστε τον κόπο σας, τα χρήματά σας. Αξίζει το σκάψιμο. Αν στο τέλος δεν είναι χρυσάφι αυτό που θα βρείτε, θα είναι ανθρώπινα οστά. Του πατέρα σας. Του αδελφού σας. Του ανιψιού σας τα οστά. Δεν αξίζει τον κόπο; Όσα είπε ο μάρτυράς μου προηγουμένως βγήκαν όλα σωστά. Εδώ υπάρχει ομαδικός τάφος, είπε. Υπήρχε ομαδικός τάφος εκεί. Έσκαψε η Επιτροπή για τους Αγνοουμένους και τον βρήκε. Είδε με τα μάτια του πώς εκτελέστηκαν πολίτες και γυναίκες που βιάστηκαν από στρατιώτες. Μπορεί να ενοχλούνται από αυτά όσοι ανάμεσά μας ψάχνουν μια τεχνητή ειρήνη. Ίσως πουν ότι «μπορεί να πλήξει την ειρήνη το ανασκάλισμα του παρελθόντος». Μην τους δίνετε σημασία. Αυτοί είναι οι φοβητσιάρηδες, οι οποίοι δεν έχουν το θάρρος να έρθουν αντιμέτωποι με την ιστορία αυτή. Τι είδους ειρήνη μπορούμε να κάνουμε χωρίς να αντιμετωπίσουμε την Ιστορία; Κοιτάξτε που σήμερα είναι 15 Ιουλίου. Η 42η επέτειος του αιματηρού φασιστικού πραξικοπήματος. Ούτε με αυτό μπορέσαμε να έρθουμε αντιμέτωποι ακόμα. Οι πραξικοπηματίες ήταν πριν από 42 χρόνια σαν βασιλιάδες. Και δυστυχώς ακόμα είναι βασιλιάδες μετά από 42 χρόνια! 

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ

Πηγή: http://politis.com.cy/article/i-echmaloti-pou-richtikan-apo-to-voufavento


Σχόλια