7 ΙΟΥΝΙΟΥ 1956 : ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΤΥΧΕΡΟΣ ΑΛΦΟΝΣΟΣ». ΣΤΟΧΟΣ Ο ΔΙΓΕΝΗΣ.

Σπύρος Δημητρίου
Αντιπρόεδρος Ιδρύματος Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα – Διγενή

Την Πέμπτη 7 Ιουνίου 1956 ξεκίνησαν οι Άγγλοι την επιχείρηση «Τυχερός Αλφόνσος» για την ανακάλυψη και εξόντωση του Διγενή στα βουνά της Κύπρου. Για τον σκοπό αυτό οι αποικιοκράτες κινητοποίησαν ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις αποτελούμενες από 5000 στρατιώτες. Η κύρια δύναμή τους ήταν σε δυο τάγματα αλεξιπτωτιστών (κοκκινοσκούφηδες) και δυο τάγματα καταδρομέων των Βασιλικών Πεζοναυτών. Οι αγγλικές δυνάμεις απλώθηκαν στα δυτικά του Τροόδους σχεδόν μέχρι την περιοχή της «Διπλής» που βρισκόταν ο Αρχηγός. Η έναρξη των επιχειρήσεων βρήκε τον κυβερνήτη Χάρτιγκ στο Λονδίνο για συνομιλίες και φυσικά στόχος του ήταν αυτό να συνδυαστεί με κάτι σημαντικό όπως η σύλληψη ή ο θάνατος του Αρχηγού Διγενή.
Οι άγγλοι έκαναν βάση τους, τοπικό Αρχηγείο στην περιοχή Τσακίστρα, στο «Σελλάδιν του Πέτρου», όπου κατέφθαναν οι ενισχύσεις τους με μικρά άρματα, στρατιώτες, ασυρματοφόρα αυτοκίνητα, μεγάλα στρατιωτικά οχήματα με οπλοπολυβόλα,
υδροφόρες κλπ.
Το μοναστήρι του Κύκκου βρέθηκε σε στρατιωτικό αποκλεισμό με απαγόρευση της εισόδου και της εξόδου σε όλους. Οι άγγλοι στρατιώτες κατέλαβαν επίκαιρες θέσεις μέσα στην Μονή και έκαναν εξονυχιστικές έρευνες σε κάθε σημείο. Στο καφενείο εγκατέστησαν τον ασύρματο και την γεννήτρια και το χώρο μπροστά απ’ τη νότια είσοδο, του μοναστηριού, τον διαμόρφωσαν σε ελικοδρόμιο.
Ο στρατός άρχισε τις έρευνες από τον δασικό σταθμό κοντά στον Άγιο Νικόλαο Πάφου και κινήθηκε ανατολικά στο δρόμο Πεδουλά-Κύκκου, μέχρι την κοιλάδα του Πλατύ κι από εκεί μέχρι νότια 15 χιλ. περίπου μέσα στο δάσος της Πάφου. Το Μηλικούρι, που βρισκόταν δίπλα στον Κύκκο, αποκλείστηκε εντελώς, η λεωφοριακή γραμμή με τη Λευκωσία διακόπηκε, όπως επίσης και το δασικό τηλεφωνικό κέντρο της περιοχής Κύκκου αχρηστεύθηκε. Ο στρατός ερευνούσε όλη την περιοχή γύρω από το Μηλικούρι με ανιχνευτικά σκυλιά και μηχανήματα.
Ο Διγενής βρισκόταν πραγματικά, για πρώτη φορά κοντά σε μεγάλο κίνδυνο.


Πηγή : Νίκου Παπαναστασίου Λάμπρος Καυκαλίδης. Το «ΑΓΡΙΝΟ» της ΕΟΚΑ Εκδόσεις Προσωπική Λευκωσία 2009.

Σχόλια