2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1956 : Ο ΔΙΓΕΝΗΣ ΔΙΑΤΑΖΕΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΒΡΕΤΑΝΩΝ ΩΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΘΑΝΑΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ.

Σπύρος Δημητρίου
Αντιπρόεδρος Ιδρύματος Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα – Διγενή
Όταν στα τέλη Ιουλίου 1956 είχε απορριφθεί και η χάρη προς τους τρεις καταδικασμένους σε θάνατο αγωνιστές Ανδρέα Ζάκο, Ιάκωβο Πατάτσο και Χαρίλαο Μιχαήλ, ο Διγενής διέταξε να συλληφθούν Βρετανοί για να μπορέσει να τους ανταλλάξει η Οργάνωση με τους θανατοποινίτες αγωνιστές.
Ο αρχηγός της ομάδας Κερύνειας Ντίνος Χαραλάμπους διάλεξε ως στόχο ένα πράκτορα της Ιντέλιτζενς Σέρβις, τον Τζόν Κρίμερ. Ο Άγγλος πράκτορας που ήταν φοβερός μισέλληνας, έκανε τον περίπατό του από την Κερύνεια προς το τουρκικό χωριό Τέμπλος.
Στις 2 Αυγούστου 1956, η ομάδα της Κερύνειας, ο Χαραλάμπους, ο Λάμπρος Πάρπας,, ο Ανδρέας Καλέσιης και ο Ερμης Χαραλάμπους, έχοντας οδηγό στο αυτοκίνητο τον Κύρο Πιστό έστησαν καρτέρι στον Βρετανό στο δρομάκι που οδηγεί από την Κερύνεια στο Τέμπλος. Ο Άγγλος αιφνιδιάζεται και με γρήγορες κινήσεις τον φιμώνουν, του σκεπάζουν το πρόσωπο για να μην βλέπει που θα τον οδηγήσουν και τον βάζουν στο αυτοκίνητο. Ακολούθως τον πηγαίνουν στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας και τον κλείνουν σ’ ένα δωματιάκι δίπλα στην εκκλησία του χωριού.

Αμέσως ειδοποίησαν τον Αρχηγό Διγενή για την σύλληψη του Κρίμερ, ο οποίος αμέσως κυκλοφόρησε φυλλάδιο ώστε να το πληροφορηθούν οι Aρχές των Αποικιοκρατών.


Πηγή :
Λεωνίδα Λεωνίδου Γεώργιος Γρίβας – Διγενής Βιγραφία Τόμος Β΄(1950-1959) Εκδόσεις Προσωπική Λευκωσία 1997

Σχόλια