28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1956 : ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΤΑΙ Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ. Ο ΔΙΓΕΝΗΣ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ.

Δρ Σπύρος Δημητρίου
Αντιπρόεδρος Ιδρύματος Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα – Διγενή


Στις 28 Απριλίου 1956, Κυριακή των Βαίων, χειρουργήθηκε ο Γρηγόρης Αυξεντίου από σκωληκοειδίτιδα στην κλινική του Νίκου Αναστασιάδη στη Λεμεσό. Βρισκόταν την περίοδο εκείνη στον Μαχαιρά με τη μορφή ιερωμένου για κάλυψη και τα προβλήματα από τις συνεχείς ενοχλήσεις της σκωλικοειδίτιδας ήταν αρκετά. Ζήτησε από τον Αρχηγό έγκριση για να υποβληθεί σε εγχείρηση. Η έγκριση δόθηκε και ταυτόχρονα ο Διγενής ενημέρωσε τον τομεάρχη Λεμεσού Δήμο Χατζημιλτή να διευθετήσει την υπόθεση. Στις 27 Απριλίου 1956, Σάββατο του Λαζάρου, ο Χατζημιλτής μαζί με μια ομάδα πήγε στο μοναστήρι του Μαχαιρά και παρέλαβε τον Αυξεντίου μεταφέροντάς τον στη Λεμεσό χωρίς προβλήματα.
Η εγχείρηση πήγε καλά και στις 2 Μαίου 1956, Μεγάλη Πέμπτη, ο Αυξεντίου βγήκε από την κλινική και επέστρεψε στον Μαχαιρά.
Ο Διγενής βρισκόταν πολλά χιλιόμετρα μακρυά στους «Μαύρους Κρεμμούς».      Την ημέρα της εγχείρησης η αγωνία του ήταν μεγάλη για το πως θα πάει η υγεία του υπαρχηγού της ΕΟΚΑ. Σύμφωνα με την μαρτυρία του Λάμπρου Καυκαλίδη που ήταν μαζί του, ο Αρχηγός πήγαινε πάνω κάτω συνέχεια και ήταν εμφανής η ανησυχία του, αλλά δεν έλεγε σε κανέναν τίποτα. Τότε ο Καυκαλίδης βλέποντας την νευρικότητα του Διγενή τον πλησίασε και με το θάρρος που είχε τον ρώτησε τι συμβαίνει. Ο Αρχηγός του είπε για την εγχείρηση που θα έκανε ο Αυξεντίου και την ανησυχία του για την ομαλή εξέλιξη της υγείας του. Ο Λάμπρος Καυκαλίδης με το γνωστό του χιούμορ προσπάθησε να καθησυχάσει του φόβους του Διγενή λέγοντάς του :

-Τι εγχείρηση θα κάνει Αρχηγέ;
-Σκωλικοειδίτιδα
-Μα τι... φαίν εν τούτον;
-Δεν ξέρεις μωρέ; Είναι το τυφλόν του...
-Μην φοβάσαι Θείε και η εγχείρηση θα πετύχει....
Έτσι κάπως διασκεδάστηκε η κατάσταση και η αγωνία του Αρχηγού μέχρι να έρθουν τα  νέα από τη Λεμεσό ότι όλα πήγαν καλά.
Σε λίγες μέρες θα γινόταν η Ανάσταση του Κυρίου και οι αντάρτες με τον Αρχηγό τους θα την υποδέχονταν στα βουνά της Κύπρου πολεμώντας κι αυτοί για την δική τους Ανάσταση που ήταν η ελευθερία από τον αγγλικό ζυγό και η ΕΝΩΣΗ με την Ελλάδα.



Πηγή :
Νίκου Παπαναστασίου  ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΥΚΑΛΙΔΗΣ  ΤΟ «ΑΓΡΙΝΟ» ΤΗΣ ΕΟΚΑ  Εκδόσεις Προσωπική  Λευκωσία 2009.

Σχόλια