ΒΙΒΛΙΟ : ΛΟΧΟΣ ΗΡΩΩΝ 1955-1959 του Κωνσταντίνου Π. Κωνσταντινίδη

«Κορυφαία στιγμή του πολυετούς ειρηνικού αγώνα των Ελλήνων της Κύπρου για Ελευθερία, Αυτοδιάθεση και Ένωση του νησιού τους με την Ελλάδα, ιδιαίτερα μετά την Εθνική Παλιγγενεσία, όπου ο Ιωάννης Καποδίστριας, από το Παρίσι, έθεσε θέμα εθνικής αποκαταστάσεως των μη ελεύθερων ελληνικών περιοχών στη διεθνή κοινότητα, με ειδική αναφορά στην Κύπρο, είναι ο άνισος Αγώνας της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών(ΕΟΚΑ) κατά της Βρετανικής αποικιοκρατίας.
Σε αυτόν τον ανεπανάληπτο ένοπλο απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959, στον οποίο συμμετείχαν μαζικά οι Ελληνοκύπριοι, εννέα αγωνιστές απαγχονίστηκαν, έξι έγιναν ολοκαύτωμα, δεκατέσσερις άφησαν την τελευταία τους πνοή κατά τη διάρκεια βασανιστηρίων σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους απάνθρωπων ανακρίσεων και εβδομήντα εννέα έπεσαν στα πεδία των συγκρούσεων ή κατά τη διάρκεια διατεταγμένης υπηρεσίας. Επίσης, πενήντα υπήρξαν θύματα στον Αγώνα και άλλοι ογδόντα φονεύθηκαν από Τούρκους.
Έχουν καταγραφεί και ειπωθεί «πλείστοι όσοι» διθυραμβικοί έπαινοι και δοξαστικά άσματα σε πανηγυρικούς για τη πατριωτική, αυτοθυσιαστική και ανιδιοτελή προσφορά των ηρώων. Πεζά, ποιήματα, θεατρικά. Όλων των ηρώων προβλήθηκαν ο γραπτός ο ποιητικός τους λόγος. Όλα καταγράφηκαν, ειπώθηκαν και παρουσιάστηκαν για κάθε ήρωα, κυρίως, μεμονωμένα, χωριστά. Επίσης, όλων των αγωνιστών προβλήθηκε η προσφορά και χορηγήθηκαν, επάξια, επινίκια άθλα...»

Από την εισαγωγή του συγγραφέα Κωνσταντίνου Π. Κωνσταντινίδη στο Βιβλίο του ΛΟΧΟΣ ΗΡΩΩΝ 1955-1959 Εκδόσεις Προσωπική Πάτρα 2015.

Ο Κωνσταντίνος Π. Κωνσταντινίδης γεννήθηκε στον Άγιο Κωνσταντίνο Κύπρου. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του φοίτησε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στο Imperial College του πανεπιστημίου του Λονδίνου. Δίδαξε μαθήματα Φυσικών Επιστημών, κυρίως Βιολογία, στα ιστορικά Αρσάκεια Σχολεία των Πατρών και στην Αρσάκειο Παιδαγωγική Ακαδημία Πατρών της
Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας. Κατά τα τελευταία έντεκα χρόνια της υπηρεσίας του διετέλεσε Διευθυντής του Αρσακείου Γυμνασίου, το οποίο τιμήθηκε με πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις σε τοπικό, περιφερειακό, πανελλαδικό και παγκόσμιο επίπεδο, για τη συμμετοχή του σε διαγωνισμούς με ποικιλία εκπαιδευτικών θεμάτων. Για εικοσιπέντε χρόνια υπήρξε δραστήριο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης >Κυπρίων Νομού Αχαΐας (Ε.Κ.Ν.Α.) και για δέκα χρόνια δραστήριο μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε.), των οποίων οργανώσεων υπήρξε ιδρυτικό μέλος. Έγραψε τα βιβλία, Βιολογία. 1453 ερωτήσεις και απαντήσεις(1999), για το Λύκειο, Ψευδώνυμα και Κωδικοί ΕΟΚΑ 1955-1959 (2011), Κατάθεση Δελτίου Πορείας. Προσφορά στην κοινωνία και στην πατρίδα (2013), Λόχος Ηρώων. ΕΟΚΑ 1955-1959 (2015), και τις μελέτες, Η Σύληση και Δήωση της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς: α) Εκκλησίες-Μοναστήρια-Κοιμητήρια και β) Φρούρια-Θέατρα-Αρχαιολογικοί Χώροι, τις οποίες παρουσίασε στα Παγκόσμια Συνέδρια της ΟΚΟΕ (1997-και 1999). Δημοσίευσε άρθρα εκπαιδευτικού και εθνικού (για την Κύπρο) περιεχομένου στον τοπικό τύπο της Πάτρας. Είχε την ευθύνη εκδόσεως των περιοδικών Κύπρος. γη εναλία (1995-2002), της Ένωσης Κυπρίων Νομού Αχαΐας, και ΑΕΝΑΟΝ (2000-2009) του Αρσακείου Γυμνασίου Πατρών. Για την εκπαιδευτική και την κοινωνική του δραστηριότητα και προσφορά, έγινε αποδέκτης τιμητικών διακρίσεων.

Βιβλιοθήκη : Δρ. Σπύρου Δημητρίου

Σχόλια