EOKA : 20 Νοεμβρίου 1955 : Τα πρώτα κρατητήρια. Στρατόπεδο Κοκκινοτριμιθιάς

Σπύρος Δημητρίου
Αντιπρόεδρος Ιδρύματος Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα - Διγενή


Με τον περιβόητο νόμο «Περί Προσωποκράτησης» της 15ης Ιουλίου 1955 άρχισαν οι μαζικές συλλήψεις των Ελλήνων της Κύπρου απο τους Άγγλους δυνάστες. Έτσι σε λίγο καιρό προχώρησαν στη δημιουργία του Στρατοπέδου συγκέντρωσης κρατουμένων στη Κοκκινοτριμιθιά και θα ακολουθούσαν και άλλα αργότερα.
Στα στρατόπεδα-κολαστήρια θα εγκλειστούν χιλιάδες Έλληνες απ’ όλες τις ηλικίες. Σ’ αυτά τα κάτεργα θα βασανιστούν και θα θανατωθούν πολλοί αγωνιστές.
Οι λόγοι της δημιουργίας των στρατοπέδων συγκέντρωσης δεν ήταν η έλλειψη χωρητικότητας των φυλακών αλλά οι πολλές διαμαρτυρίες των κρατουμένων στο μεσαιωνικό φρούριο της Κερύνειας που είχαν ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών για τις σκληρές και απάνθρωπες συνθήκες κράτησης. Το ελληνικό ραδιόφωνο μετέδιδε καθημερινά αυτά τα γεγονότα κάνοντάς γνωστά στο πανελλήνιο αλλά και σε Διεθνείς Οργανισμούς Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Έτσι στις 20 Νοεμβρίου άνοιξε σε χρόνο ρεκόρ το στρατόπεδο- κολαστήριο της Κοκκινοτριμιθιάς μεταφέροντας τους πρώτους 108 κρατουμένους απο το Φρούριο της Κερύνειας. Είχε προηγηθεί στις 14 Νοεμβρίου εξέγερση των κρατουμένων και σφοδρές συγκρούσεις με τους φύλακες και άγγλους στρατιώτες.
Η μεταφορά των κρατουμένων έγινε με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας εν μέσω ραγδαίας βροχής. Οι κρατούμενοι καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταφοράς απο το φρούριο στα φορτηγά και στη διαδρομή μέχρι την Κοκκινοτριμιθιά φώναζαν συνθήματα και τραγουδούσαν πατριωτικά τραγούδια.


www.digenisidrima.gr

Σχόλια