ΕΟΚΑ : 26 Νοεμβρίου 1955 : Times of Cyprus: «Πού είναι ο Στρατηγός Γρίβας;»


Σπύρος Δημητρίου 
Αντιπρόεδρος Ιδρύματος Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα – Διγενή


Οι άγγλοι απο την αρχή του Αγώνα προσπάθησαν με κάθε τρόπο να εξακριβώσουν ποιο πρόσωπο βρισκόταν πίσω απο το όνομα Διγενής. Έγινα αρκετές προσπάθειες των μυστικών υπηρεσιών απο την πρώτη στιγμή της καθόδου του Γεωργίου Γρίβα στη Κύπρο το Νοέμβριο του 1954. Οι πράκτορές τους στην Αθήνα είχαν μάθει γι αυτή την μυστική κάθοδο του Γρίβα αλλά δεν έδωσαν την πρέπουσα σημασία. Τους μήνες που ακολούθησαν και πριν την έναρξη του Αγώνα, ήρθαν στο νησί ειδικοί βρετανοί πράκτορες για μια ειδική εκπαίδευση των αστυνομικών. Με τη σύλληψη του πλοιαρίου Άγιος Γεώργιος με τον οπλισμό άρχισαν να έχουν τις πρώτες ανησυχίες ότι κάτι ετοιμαζόταν στην Κύπρο.
Με την έναρξη του Αγώνα και τα πρώτα φυλλάδια που κυκλοφόρησε η ΕΟΚΑ, οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες αλλά και η αποικιοκρατική κυβέρνηση στο νησί επικεντρώθηκαν στην ταυτοποίηση του προσώπου που βρισκόταν πίσω απο την υπογραφή Διγενής. Γνώριζαν, φυσικά, όπως είπαμε για την μυστική κάθοδο του Γρίβα αλλά δεν ήταν σίγουροι ότι αυτός κρυβόταν πίσω απο την υπογραφή.
Στις 24 Απριλίου 1955 ήρθε και η πρώτη επιβεβαίωση απο τον Γ.Γ του ΚΚΕ Νίκο Ζαχαριάδη στην ραδιοφωνική του εκπομπή στο ραδιοσταθμό Ελεύθερη Ελλάδα που λειτουργούσε στην Βουδαπέστη της Ουγγαρίας. Έτσι οι Βρετανοί αποικιοκράτες είχαν μια πρώτη απόδειξη του προσώπου που κρυβόταν πίσω απο την υπογραφή Διγενής. Συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση η προσπάθεια των άγγλων να έχουν πλήρη στοιχεία για αυτήν την ταυτοποίηση. Η Απογευματινή(εφημερίδα της Αθήνας) σε ρεπορτάζ τον Μάιο του 1955 αποκάλυψε ότι η Intelligence Service έκανε έρευνα στην ελληνική πρωτεύουσα γύρω απο Αντισυνταγματάρχη Γρίβα και τη πιθανή σχέση με την ΕΟΚΑ.
Στις αρχές του Νιόβρη στην εφημερίδα της αστυνομίας(Police Gazette), που ήταν για

εσωτερική χρήση, αναρτήθηκε ένα δημοσίευμα με τίτλο : «Καταζητείται για παράνομη είσοδο στην Κύπρο». Απο κάτω ήταν η φωτογραφία του Διγενή μαζί με περιγραφή για τα χαρακτηριστικά του.
Τρείς βδομάδες αργότερα στις 26 Νοεμβρίου 1955 η αγγλόφωνη εφημερίδα Timeς of Cyprus, που έβγαινε στην Κύπρο, κυκλοφόρησε με την πρωτοσέλιδη είδηση εν είδη ερωτήματος : « Που είναι ο Στρατηγός Γρίβας;» κι απο κάτω μια φωτογραφία του Διγενή με πολιτική ενδυμασία. Ένα χρόνο μετά την μυστική κάθοδο του Αρχηγού του Αγώνα στο νησί οι άγγλοι αποικιοκράτες έχουν σοβαρά στοιχεία να τον συνδέσουν με την υπογραφή Διγενής.
Τις μέρες αυτές ο Αρχηγός με τα παλληκάρια του βρίσκεται στα βουνά μέσα σε σπηλιές, με προσκεφάλι την πέτρα και στρώμα το υγρό χώμα. Απ’ εκεί σχεδιάζει την κάθε κίνηση της ΕΟΚΑ με πίστη στα ιδανικά και τα οράματα του Αγώνα προσηλωμένος στο στόχο του που δεν ήταν άλλος απ’ την λευτεριά του νησιού και την ΕΝΩΣΗ με την Ελλάδα.


Πηγή : Λεωνίδα Λεωνίδου Γεώργιος Γρίβας – Διγενής Βιγραφία Τόμος Β΄(1950-1959) Εκδόσεις Προσωπική Λευκωσία 1997


www.digenisidrima.gr

Σχόλια

  1. Καλησπέρα αναζητώ (αν υπάρχει) πρωτοσέλιδο της Χαραυγής που απεκάλυπτε την κάθοδο του στρατηγού στην Κύπρο το 54 -55

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου