Παρουσίαση του βιβλίου του Λουκά Παπαδάκη «Ο 13ος απόστολος: Πράξεις Μελετίου Μεταξάκη».





Ο Δήμος Λάρνακας και η Ιερά Μητρόπολη Κιτίου διοργάνωσαν την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015,  στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Κοντού στην Λάρνακα, την παρουσίαση του βιβλίου του Λουκά Παπαδάκη «Ο 13ος απόστολος, Πράξεις Μελετίου Μεταξάκη».
Το βιβλίο παρουσίασαν, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Πέτρος Παπαπολυβίου και η υποψηφία Διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου κα Μίνα Κουμανταρή.Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πανιερότατος Μητροπολίτης Κιτίου κ.κ. Χρυσόστομος, ο Δήμαρχος Λάρνακας κ. Ανδρέας Λουρουτζιάτης.Ακολούθησε αντιφώνηση από τον συγγραφέα κ. Λουκά Παπαδάκη.
Η ογκώδης βιογραφία του Μελετίου Μεταξάκη (Ηράκλειο 2014) έκτασης 850 σελίδων είναι έργο του καλού φίλου Λουκά Παπαδάκη. Όπως είναι γνωστό ο Μελέτιος Μεταξάκης εκλέχθηκε μητροπολίτης Κιτίου το 1910, ύστερα από την ειρηνική επίλυση του πολύκροτου Αρχιεπισκοπικού ζητήματος. Στα λίγα χρόνια που παρέμεινε στην Κύπρο, μέχρι την πρόσκλησή του από τον Ελ. Βενιζέλο για να αναλάβει τη Μητρόπολη Αθηνών ύστερα από τη βενιζελική παλινόρθωση του 1917, ο Μεταξάκης άφησε τεράστιο έργο, στο οποίο ξεχωρίζουν η ίδρυση του
Ιεροδιδασκαλείου Λάρνακος και η έκδοση και κυκλοφορία του “Εκκλησιαστικού Κήρυκος”, ενός σπουδαίου εκκλησιαστικού περιοδικού. Ήταν επίσης συνταξιδιώτης του Χριστόδουλου Σώζου για την Ελλάδα, τον Οκτώβριο του 1912 όταν ξέσπασε ο βαλκανικός πόλεμος, με αρχικό του σκοπό να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως στρατιωτικός ιερέας στον ελληνικό στρατό. Ως φανατικός βενιζελικός, στα χρόνια του Εθνικού διχασμού ήταν ο άτυπος αρχηγός των βενιζελικών στην Κύπρο και πρωταγωνίστησε μαζί με τον δήμαρχο Λάρνακας Φίλιο Ζαννέτο, φανατικό Κωνσταντινικό και κατά τα προηγούμενα χρόνια, στενό του φίλο, σε μια οξύτατη πολιτική σύγκρουση που έφτασε και ενώπιον των δικαστηρίων.
Όλα  αυτά, αλλά και η ζωή και η εκπληκτική σταδιοδρομία του Μελετίου από τα Ιεροσόλυμα στη μητρόπολη Κιτίου και από εκεί στην Αθήνα και στους θρόνους των Πατριαρχείων Κωνσταντινουπόλεως και Αλεξανδρείας  καταγράφονται από τον Λουκά Παπαδάκη στην πληρέστερη βιογραφία του Μεταξάκη που έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα.

http://papapolyviou.com/  http://imkitiou.org/

Σχόλια