«Ευαγόρας Παλληκαρίδης» ονομάστηκε αίθουσα σχολείου της Τρίπολης..ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

Εκδήλωση μνήμης και τιμής πραγματοποιήθηκε στις 29 Απριλίου 2015 το πρωί στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης για τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη που έφυγε στην πρώτη του νιότη, αγωνιζόμενος για την ανεξαρτησία της Κύπρου και την Ένωση με την Ελλάδα, από το 4ο γενικό λύκειο Τρίπολης, το μουσικό σχολείο Τρίπολης και αντιπροσωπεία του Παγκύπριου γυμνασίου Λευκωσίας, που επισκέπτεται την Αρκαδία, στο πλαίσιο αδελφοποίησής του με το 4ο λύκειο της πόλης.

«Ευαγόρας Παλληκαρίδης» ονομάστηκε αίθουσα σχολείου της Τρίπολης
Εκτός από την μαθητική κοινότητα των σχολείων της Τρίπολης, στην τιμητική εκδήλωση έδωσαν το παρών ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα Κυριάκος Κενεβέζος, ο μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Πελοποννήσου Παναγιώτης Πετρόπουλος, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, αλλά και οι δύο αδελφές του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, Γεωργία και Μαρούλα που μίλησαν για τον αδελφό τους.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ενώ ο πρέσβης της Κύπρου σημείωσε ότι «ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης δεν ήταν ένας κατά συνθήκη ήρωας, αλλά ένας κατ' επιλογήν ήρωας».

Εξήγησε ότι δεν αποφάσισε τελευταία στιγμή να αποδεχτεί τον θάνατο με τον απαγχονισμό, αλλά «από την πρώτη στιγμή επέλεξε ότι θα διεκδικήσει να πεθάνει για την ελευθερία και την πατρίδα του, για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα».
«Ευαγόρας Παλληκαρίδης» ονομάστηκε αίθουσα σχολείου της Τρίπολης
Ο Κύπριος διπλωμάτης δήλωσε ότι νιώθει μεγάλη χαρά που εκπροσωπεί την Κυπριακή Δημοκρατία στην εκδήλωση και πρόσθεσε πως τέτοιες εκδηλώσεις
«λιπαίνουν και θεμελιώνουν ακόμα περισσότερο, γιατί ο δεσμός υπάρχει, τις σχέσεις της Κύπρου με την Ελλάδα, τις σχέσεις της Κύπρου με την Αρκαδία».

Η αδελφή του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, Μαρούλα, αφού ευχαρίστησε τους συντελεστές της εκδήλωσης, μίλησε για τον ποιητικό και υπερβατικό Ευαγόρα, ο οποίος είπε περπατούσε κι έγραφε υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «ήταν γοργοπόδαρος, με την πένα στο χέρι και το όπλο παραπόδα».

Η άλλη του αδελφή Γεωργία, αναφέρθηκε σε ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν από το καλοκαίρι του 1955 μέχρι και την φυλάκιση και το θάνατο του αδελφού της Ευαγόρα, υπογραμμίζοντας την άσβεστη φλόγα που είχε για ελευθερία και την αγάπη του για την ανεξαρτησία της Κύπρου και την ένωση με την Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι οφείλουμε ένα ευχαριστώ στους καθηγητές, τους δασκάλους και τους μαθητές που μαθαίνουν για τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη και τον τιμούν.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με απαγγελία ποιημάτων, ανάγνωση αποσπασμάτων από βιβλία που έχουν γραφεί για τον Ευαγόρα Παλλικαρίδη κι έκλεισε με τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς.

Στο πλαίσιο της αδελφοποίησης του Παγκύπριου Γυμνασίου με το 4ο Λύκειο Τρίπολης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου και ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα, έκαναν τα αποκαλυπτήρια ονοματοδοσίας μιας αίθουσας του 4ου Γενικού Λυκείου Τρίπολης, σε «Αίθουσα Εθνομάρτυρα Ευαγόρα Παλληκαρίδη».


http://www.ethnos.gr/

Σχόλια