Κορνήλιος Χατζηκώστας «ΑΜΙΑΝΤΟΣ-ΠΙΤΣΙΛΙΑ Η καρδιά της ΕΟΚΑ»

Δρ. Σπύρος Δημητρίου
Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Γεωργίου Γρίβα-Διγενή


Ένα καινούργιο βιβλίο για την ΕΟΚΑ ήρθε να προστεθεί στην ιστορική έρευνα για τον Αγώνα του 1955-1959. Ο δημοσιογράφος Κορνήλιος Χατζηκώστας μας καταθέτει το καινούργιο του πόνημα με τίτλο : «ΑΜΙΑΝΤΟΣ-ΠΙΤΣΙΛΙΑ Η καρδιά της ΕΟΚΑ». 
Όπως γράφει ο συγγραφέας στον πρόλογο για την επιλογή της τοποθεσίας «...η προσοχή μου στην περιοχή επικεντρώθηκε εξαιτίας του γεγονότος ότι εκεί δρούσε ο σκληρός πυρήνας της Οργάνωσης και εκεί έδρευε και το αρχηγείο με τον Αρχηγό Διγενή. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι Άγγλοι απέδιδαν στην περιοχή αυτή τον εύστοχο χαρακτηρισμό «η καρδιά της ΕΟΚΑ».
Το βιβλίο είναι βασισμένο σε μαρτυρίες που έδωσαν αγωνιστές στην αδελφή του ήρωα Ευαγόρα Παπαχριστοφόρου, Παναγιώτα, τόσο για την δράση του αδελφού της όσο και για την δράση των ομάδων και των προσώπων που έδρασαν στην περιοχή.
Το «Γεράκι της Πιτσιλιάς» ή «λιονταρούδι», έτσι αποκαλούσαν τον Ευαγόρα Παπαχριστοφόρου λόγω της δύναμής του, είχε σημαντική δράση και συμμετοχή σε μάχες , όπως η μεγάλη μάχη στα Σπήλια στην οποία ήταν και ο Αρχηγός Γεώργιος Γρίβας-Διγενής αλλά και ο Γρηγόρης Αυξεντίου. Μέσα στις σελίδες του βιβλίου ξεδιπλώνονται αναμνήσεις και μαρτυρικό υλικό εκτός των άλλων και γύρω από το θάνατο του αγωνιστή και την προδοσία του Μιχαλάκη Ασσιώτη.

Επίσης, το βιβλίο , έρχεται να συμπληρώσει την ιστοριογραφία της ΕΟΚΑ, στην περιοχή της Πιστιλιάς προσφέροντας άλλη μια πηγή στη βιβλιογραφία του Έπους των Ελλήνων της Κύπρου 1955-59.

Ο δημοσιογράφος Κορνήλιος Χατζηκώστας δεν είναι η πρώτη φορά που καταπιάνεται με πρόσωπα και πράματα του Αγώνα της ΕΟΚΑ και της ιστορίας γενικότερα και χωρίς να είναι ιστορικός, με την τυπική έννοια του όρου, έρχεται να προσφέρει στην ιστορική έρευνα. Ελπίζουμε να συνεχίσει...

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ : Δρ. Σπύρου Δημητρίου


Το βιβλίο υπάρχει στην Αθήνα στις εκδόσεις:
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ * Βιβλιοπωλείο Ιωάννου Χρ. Γιαννάκενα
Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ
Χαρ. Τρικούπη 14, τ.κ. 106 79 ΑΘΗΝΑ * Τηλ. 210 3628976 - 210 6440 021 και τοτ. 210 3638435
www.hellasbooks.gr και
e-mail:acroceramo@hellasbooks.gr
facebook: ΠΕΛΑΣΓΟΣ – ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΩΝ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ
κκ

Σχόλια