Η οικογένεια Ζεμπετού της Κύπρου

Post image for Η οικογένεια Ζεμπετού της Κύπρου
Γράφει η Νάσα Παταπίου

Η οικογένεια Ζεμπετού μνημονεύεται στις πηγές ως οικογένεια ευγενών, εκπροσώπων του λαού, υποψηφίων για ορθόδοξες επισκοπικές έδρες, στρατιωτικών και εμπόρων

Η οικογένεια Ζεμπετού της Κύπρου μάς είναι περισσότερο γνωστή από τον Βίκτωρα Ζεμπετό, ικανό στρατιωτικό και δραστήριο επαναστάτη κατά των Οθωμανών της πατρίδας του. Πρόσφατες έρευνες έδωσαν περισσότερα στοιχεία για τον Κύπριο αυτό επαναστάτη και την εξέγερση που είχε οργανώσει στη μεγαλόνησο, η οποία όμως τελικά απέτυχε. Η αρχειακή έρευνα επίσης μας έδωσε και άλλα πλούσια στοιχεία για την ίδια την οικογένεια Ζεμπετού και τις σχέσεις και συγγένειές της με άλλες κυπριακές οικογένειες, που κατέφυγαν στην Ιταλία και ειδικά στη Βενετία μετά την πτώση της Κύπρου στην εξουσία των Οθωμανών. Η οικογένεια Ζεμπετού, όπως θα εξετάσουμε στη συνέχεια, μνημονεύεται στις πηγές ως οικογένεια ευγενών, εκπροσώπων του λαού, υποψηφίων για ορθόδοξες επισκοπικές έδρες, στρατιωτικών και εμπόρων.

Από τη Λευκωσία

Φαίνεται ότι η οικογένεια Ζεμπετού πρέπει να καταγόταν από τη Λευκωσία, όπως πληροφορούμαστε από μια βενετική πηγή του 1563. Ο λαός της Λευκωσίας το ίδιο έτος είχε αποστείλει δύο πρέσβεις του, για να υποβάλουν στις βενετικές αρχές κάποια αιτήματα. Ένα από αυτά τα αιτήματα αφορούσε τα είδη διατροφής με τα οποία εφοδιαζόταν η πρωτεύουσα και την πάταξη του μεταπρατικού εμπορίου των ειδών αυτών.

Ως εκπρόσωποι του λαού της Λευκωσίας υπέγραφαν τέσσερα άτομα και ένας από αυτούς ήταν ο Γαβριήλ Ζεμπετός, γεγονός που καταδεικνύει ότι η οικογένεια αυτή ήταν εγκατεστημένη στη Λευκωσία και είχε σημαντική θέση στην κοινωνία της πόλης.

Η οικογένεια Ζεμπετού είχε εξ αίματος συγγένεια με μια άλλη κυπριακή οικογένεια, την οποία συναντούμε στις πηγές από τον 14ο έως και τον 16ο αιώνα στην Κύπρο, ενώ αργότερα κάποια μέλη της ίδιας οικογένειας είναι εγκατεστημένα κατά τα τέλη του 16ου αιώνα και κατά τον 17ο αιώνα στη Βενετία. Πρόκειται για την οικογένεια Moύξια, μέλος της οποίας ήταν και μια δυναμική Κύπρια, η Μαργαρίτα, η οποία μετά την απελευθέρωσή της από την αιχμαλωσία εγκαταστάθηκε στη Βενετία. Η Μαργαρίτα είχε συγγενικούς δεσμούς με τις πιο σημαντικές κυπριακές οικογένειες και όπως προκύπτει από τις δύο διαθήκες της ήταν και μεγάλη φιλότεχνη και είχε στην ιδιοκτησία της σημαντικές εικόνες και πίνακες. Στην πρώτη διαθήκη της, του έτους 1620, αναφέρεται στους συγγενείς της Ερρίκο και Λεονάρδο Ζεμπετό (Ricco e Leonardio Zebeto). Το 1606 ένας έμπορος, ο Πέτρος Ζεμπετός, κληροδότησε στη Μαργαρίτα Μούξια καθώς και στη θυγατέρα της όλη την περιουσία του, γεγονός που μαρτυρεί ότι επρόκειτο για στενό συγγενή τους.
Φραγκίσκος Ζεμπετός
Το 1567, μεταξύ των υποψηφίων για την εκλογή
ορθοδόξου επισκόπου Λευκάρων-Λεμεσού-Αμαθούντος, μετά τον θάνατο του επισκόπου Στεφάνου Φλαγγή, συναντούμε και το όνομα ενός Φραγκίσκου Ζεμπετού του Αγίου Νικολάου, όπως αναφέρεται.
Το ίδιο πρόσωπο βρίσκεται επίσης στον κατάλογο μεταξύ των υποψηφίων για την εκλογή ορθοδόξου αρχιεπισκόπου Κύπρου, μετά τον θάνατο το 1568 του αρχιεπισκόπου Νεοφύτου Λογαρά. Στην εν λόγω πηγή αναγράφεται: «…Φραγκίσκος Ζεμπετός Αναγνώστης στον ναό του Αγίου Νικολάου». Ο ναός αυτός του Αγίου Νικολάου δεν θα μπορούσε να είναι ο ναός στη μονή των Γάτων στο Ακρωτήρι, αλλά μάλλον εκκλησία ορθόδοξη στη Λευκωσία αφιερωμένη στον άγιο Νικόλαο, όπως γίνεται μνεία και σε κάποιες πηγές. Πολύ πιθανόν ο υποψήφιος για την επισκοπική έδρα Φραγκίσκος Ζεμπετός να μπορούσε να ταυτιστεί με τον αδελφό του επαναστάτη Βίκτωρα Ζεμπετού, ο οποίος πέθανε στη Βενετία το 1642 σε πολύ μεγάλη ηλικία.
.....συνέχεια εδώ http://www.parathyro.com/?p=36046

Σχόλια