Πύλη Αμμοχώστου (ΜΝΗΜΗ ΦΟΙΒΟΥ ΣΤΑΥΡΙΔΗ 1938-2012)

Όταν to 1567 οι Ενετοί έκτισαν τα τείχη της Λευκωσίας, από τις τρεις πύλες των τειχών, με τις οποίες η πόλη επικοινωνούσε με το υπόλοιπο νησί, η πύλη Τζουλιάνα (Porta Giuliana) ήταν η πιο σημαντική επειδή από εδώ ξεκινουσε ο δρόμος για την Αμμόχωστο, το κύριο λιμάνι του τόπου. Μέσα στους αιώνες η πύλη έγινε περισσότερο γνωστή ως “Πόρτα (ή Πύλη) Αμμοχώστου”.
Η Πύλη Αμμοχώστου είναι κτίσμα με ενδιαφέρουσα πρόσοψη και ένα μακρύ πέρασμα που οδηγεί σε δωμάτιο με ψηλό θόλο καθώς και σε ορθογώνια καταλύματα για τους φρουρούς. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι κατά την οθωμανική κατοχή της Κύπρου οι Οθωμανοί που χρησιμοποιούσαν την Πύλη μπορούσαν να τη διασχίσουν έφιπποι, ενώ οι χριστιανοί (Κύπριοι και ξένοι) μόνο πεζοί.
Από το 1981, ύστερα από εκτεταμένα έργα καθαρισμού και αναστήλωσης, η Πύλη Αμμοχώστου χρησιμοποιείται ως Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λευκωσίας.
Πώς ήταν η πρόσοψη της Πύλης Αμμοχώστου πριν από εκατόν-δέκα χρόνια και τρεις δεκαετίες αργότερα δείχνουν οι δύο φωτογραφίες που ακολουθούν.
FamagustaGate1897
[1897]
FamagustaGate1930[1930]

https://allikypros.wordpress.com

Σχόλια