Κοντά στον θρύλο Τάσο Μάρκου - «Αλτ» από τον τουρκικό στρατό.Υπεδείχθησαν πιθανά σημεία του τάφου του στη Μια Μηλιά

Γράφει: Βάσος Βασιλείου

Κοντά στην ανακάλυψη των λειψάνων του Τάσου Μάρκου, του θρυλικού ταγματάρχη, που με την ομάδα του προέβαλε ηρωική αντίσταση στους Τούρκους εισβολείς, στην περιοχή Μιας Μηλιάς, βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι άνθρωποι που έταξαν ως σκοπό της ζωής τους να εντοπίσουν τα οστά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Φιλελεύθερος, τα στοιχεία βρίσκονται στη διάθεση της ΔΕΑ, αλλά για να διενεργηθούν εκσκαφές πρέπει να συγκατατεθεί ο τουρκικός στρατός.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο πλαίσιο της υλοποίησης μέτρων εμπιστοσύνης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, υπέδειξε διάφορα σημεία στα οποία η ελληνοκυπριακή πλευρά διέθετε πληροφορίες ότι υπάρχουν θαμμένοι Ελληνοκύπριοι και στα οποία επιθυμούσε να διενεργηθούν εκσκαφές.

Στην περιοχή της Μιας Μηλιάς υπεδείχθησαν τρία σημεία. Ειδικά όσον αφορά στον Τάσο Μάρκου εξασφαλίστηκαν στοιχεία και μαρτυρίες για το πού θεάθηκε για τελευταία φορά ζωντανός, πώς δολοφονήθηκε, τι έφερε πάνω του και τι αναμένεται να βρεθεί όταν εντοπιστεί το λείψανό του.

Ο «Φ» δημοσίευσε παλαιότερα μαρτυρίες ανθρώπων που πολέμησαν μαζί του, που έλαβαν οδηγίες από αυτόν και τους οποίους παρότρυνε να προσπαθήσουν να διαφύγουν προς τι ελεγχόμενες από την Εθνική Φρουρά περιοχές. 

Ο Τάσος Μάρκου ανέλαβε στις 23 Ιουλίου 1974, μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, να δημιουργήσει την αμυντική γραμμή από τη Μια Μηλιά προς τον Κουτσοβέντη. Συγκρότησε το 315 ΤΠ, το οποίο αποτελείτο από εφέδρους και

στρατιώτες από διαλυμένες μονάδες.

Η αμυντική γραμμή δέχτηκε από το πρωί της 14ης Αυγούστου καταιγιστικά πυρά και η μάχη ήταν άνιση, αν ληφθεί υπόψη ότι οι λιγοστοί άντρες με πενιχρό οπλισμό είχαν να αντιμετωπίσουν πέραν των εκατό αρμάτων μάχης, τα οποία συνόδευε μεγάλος αριθμός Τούρκων στρατιωτών αλλά και Τουρκοκυπρίων.

Η γραμμή έσπασε και οι Τούρκοι επεχείρησαν κυκλωτική κίνηση, όπως ανέφεραν στον «Φ» αξιωματικοί του τότε ταγματάρχη Τάσου Μάρκου, οπόταν όσοι πρόλαβαν προσπάθησαν να διασωθούν. Γύρω στις 9.30 σχεδόν όλα είχαν κριθεί, ενώ ο Τάσος Μάρκου θεάθηκε γύρω στις 11 π.μ. από στρατιώτες του και έκτοτε αγνοείται.

http://www.philenews.com

Σχόλια