Μπουλντόζα έφερε στο φως κιονόκρανο πρωτοχριστιανικού ναού στη Σωτήρα.Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στο εξωκλήσι Αγίας Θέκλας

Ένα κιονόκρανο που πιστεύεται ότι ανήκε σε πρωτοχριστιανικό ναό, που ήταν κτισμένος στην περιοχή του εξωκλησιού της Αγίας Θέκλας στη Σωτήρα, έφερε στην επιφάνεια μπουλντόζα, η οποία έσκαβε αυλάκι κατά τη διάρκεια των εργασιών ανακαίνισης της εκκλησίας.
 
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Ιωάννου, «σε μια προσπάθεια ανασκαφής αυλακιού, η μπουλντόζα ανέσκαψε βάση κιονόκρανου διαμέτρου 80 εκατοστών περίπου, η οποία βρισκόταν σε μικρό βάθος από την επιφάνεια του εδάφους. Αμέσως κλήθηκε στην περιοχή υπεύθυνος των εργασιών των ανασκαφών στον Ιερό Ναό της Μεταμόρφωσης του Τμήματος Αρχαιοτήτων,  ο οποίος επισήμανε τη σημαντική αξία της ιστορικής κληρονομιάς στον περιβάλλοντα χώρο της Αγίας Θέκλας».
 
Σύμφωνα με τον πατέρα Γεώργιο, «από το Τμήμα Αρχαιοτήτων μας διαβεβαίωσαν πως θα φροντίσουν την έναρξη των εργασιών για ανασκαφή όλου του περιβόλου της εκκλησίας για να αναδειχθούν τα αρχαιολογικά ευρήματα που ως γνωστό υπάρχουν στην περιοχή».
 
Οπως ανέφερε, «πιστεύεται πως το κιονόκρανο, λόγω και του μεγέθους του, ανήκει σε μεγάλων διαστάσεων πρωτοχριστιανικό ναό, ο οποίος βρισκόταν χτισμένος στην περιοχή. Η συγκεκριμένη περιοχή, όπως και ολόκληρη η Σωτήρα είναι διάσπαρτη από αρχαία μνημεία, τα οποία το Τμήμα Αρχαιοτήτων θα φέρει στην επιφάνεια».
 
Εξάλλου, ο Δήμαρχος Σωτήρας Γεώργιος Τάκκας ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι «πιστεύεται πως στη περιοχή της Αγία Θέκλας υπήρχε αρχαίος συνοικισμός ή νεκροταφείο. Το 2014 η

Εκκλησία Σωτήρας αποφάσισε να προχωρήσει σε εργασίες ανακαίνισης στο εξωκλήσι της Αγίας Θέκλας, δεδομένου ότι η έκταση στην οποία βρίσκεται κτισμένο το εξωκλήσι ανήκει στην εκκλησία της Σωτήρας».
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο Δήμαρχος είπε πως «οι εργασίες επικεντρώνονται στην ανακαίνιση του εσωτερικού του ναού και του εξωτερικού του και στην ανέγερση μίας μικρής αποθήκης νοτιότερα για τη φύλαξη σημαντικών αντικειμένων. Παράλληλα, γκρεμίστηκε το κωδωνοστάσιο και ανεγέρθη καινούριο».
 
Οι εργασίες, σημείωσε, «σχεδιάστηκε όπως συνεχιστούν και στο εξωτερικό τμήμα του περίβολου της εκκλησίας με την δημιουργία πλακόστρωτου και την ανέγερση κτηρίου αποχωρητηρίων. Ωστόσο οι σχεδιασμοί για πλακόστρωτο αναβλήθηκαν, αφού σύντομα θα ξεκινήσουν αρχαιολογικές ανασκαφές».


http://www.philenews.com

Σχόλια