Όταν οι κάτοικοι της Αναφωτίας υπέγραφαν για την Ένωση

Το σπάνιο αυτό ιστορικό ντοκουμέντο, είναι ένα ψήφισμα ημερομηνίας 25 Μαρτίου 1921των κατοίκων του χωριού της Αναφωτίας, που εκδόθηκε με την ευκαιρία των εκατόν χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Μέσα από το τοπικό αυτό ψήφισμα, οι κάτοικοι της Αναφωτίας εξέφραζαν – με τη γλώσσα της εποχής – τη θέλησή τους όπως«ενωθώμεν μετά της μητρός ημών Ελλάδος». Όπως δε αναφέρεται στην τελευταία παράγραφο, «αναθέτομεν εις την Α. Μ. τον Αρχιεπίσκοπον Κύπρου και τους Έλληνας Βουλευτάς να διαβιβάσωσι το παρόν ψήφισμα… προς την… Μητρικήν Κυβέρνησιν της Ελλάδος». Φέρει τις υπογραφές του ιερέα του χωριού Παπά Γεώργιου Θεοφάνους, του δασκάλου Ε. Παπαδόπουλου και των μελών τόσο της χωρικής, όσο και της σχολικής επιτροπής.
Είναι χαρακτηριστική η αρχή του ψηφίσματος, όπου οι κάτοικοι θεωρούν την επανάσταση του 1821 και δική τους επανάσταση… «δοξολογήσαντες τον Θεόν επί τη συμπληρώσει εκατονταετίας από της μεγάλης ημών επαναστάσεως».
Για λόγους ιστορικής ενημέρωσης αναφέρουμε ότι Αρχιεπισκόπος Κύπρου τότε ήταν οΚύριλλος Γ΄[1916 -1933]. Όσον αφορά τους «Έλληνας Βουλευτάς», πρόκειται για τους Ελληνοκύπριους που ήταν μέλη του Νομοθετικού Σώματος της αποικιοκρατικής διοίκησης. Τέλος, αναφέρουμε πως έξι χρόνια πριν, το 1915 η Αγγλία είχε προσφέρει την Κύπρο στην Ελλάδα, με μόνο αντάλλαγμα την έξοδο της στο πλευρό της Αγγλίας, της Σερβίας και των συμμάχων κατά της Γερμανίας και της Βουλγαρίας. Ο τότε υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Αλέξανδρος Ζαΐμης, απέρριψε τη μοναδική αυτή προσφορά εμμένοντας στην πολιτική της ουδετερότητας.
Όταν ο Βενιζέλος αργότερα προς το τέλος του πολέμου τάχθηκε στο πλευρό των συμμάχων, η αγγλική προσφορά είχε ήδη αποσυρθεί.
larnacainhistory.wordpress.com

Σχόλια