Παρουσιάζεται έκδοση για τα αρχαία θέατρα της Κύπρου.Στις 21 Ιανουαρίου στη Λευκωσία

Μια προσπάθεια λεπτομερούς παρουσίασης των μέχρι σήμερα ευρεθέντων τεσσάρων αρχαίων Θεάτρων της Κύπρου αποτελεί το βιβλίο της Ανθής Αντωνιάδου, που παρουσιάζεται αυτό τον μήνα στη Λευκωσία.   Το βιβλίο με τίτλο «Τα αρχαία θέατρα της Κύπρου» παρουσιάζεται την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου στις 7.30μ.μ.  στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας (CVAR) του Ιδρύματος Σεβέρη (Ερμού 285) στην εντός των τειχών Λευκωσία.   Θα το παρουσιάσει ο αναπληρωτής καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας και πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ Γιώργος Παπασάββας. Η ηθοποιός Αννίτα Σαντοριναίου και η συγγραφέας, θα αναγνώσουν αποσπάσματα από αρχαίο δράμα, σε μια εκδήλωση που είναι ανοιχτή για το κοινό.   Χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου. 
Αυτό το πρωτότυπο για το είδος του βιβλίο εστιάζει στα τέσσερα θέατρα, δηλαδή αυτό της Νέας Πάφου, του Κουρίου, των Σόλων και της Σαλαμίνας, με βάση τα αρχαιολογικά ευρήματα, τις φιλολογικές και επιγραφικές μαρτυρίες.
 
Πλουσιότατα εικονογραφημένο, συχνά με σπάνιες φωτογραφίες, άρτια επιμελημένο από τον εκδοτικό οίκο Εν Τύποις, αποτελεί ένα εμπεριστατωμένο έργο αναφοράς για την κυπριακή αρχαιολογία.
 
Η έκδοση αποτελεί σημαντική πηγή ιστορικής και αρχαιολογικής πληροφόρησης. Φιλοδοξεί να συμβάλει στην εξέλιξη της έρευνας σχετικά με την κατανομή των δημόσιων κτηρίων στα πλαίσια της αστικής ανάπτυξης των πόλεων και στην ανίχνευση των απαρχών της κυπριακής θεατρικής αρχιτεκτονικής και των στοιχείων που τη διαμόρφωσαν.
 
Ρίχνει παράλληλα φως στο χαρακτήρα της κυπριακής κοινωνίας κατά τους Ελληνιστικούς και Ρωμαϊκούς χρόνους

στους οποίους ανήκουν τα κυπριακά αρχαία Θέατρα.
 
Την έκδοση προλογίζει ο καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας και πρόεδρος της Ερευνητικής μονάδας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δημήτρης Μιχαηλίδης.
 
Σχετικά με τη συγγραφέα
 
H Ανθή Αντωνιάδου κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στην Κλασική, Ελληνιστική και Ρωμαϊκή Αρχαιολογία από το Πανεπιστήμιο της Προβηγκίας της Γαλλίας με πεδίο έρευνας την αρχαιολογία των Αρχαίων Θεάτρων του ελληνορωμαϊκού κόσμου. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Σπούδασε υποκριτική στην Ανώτερη Δραματική Σχολή Σύγχρονo Θεάτρο Αθήνας Γιώργου Κιμούλη.www.philenews.com

Σχόλια