Ανασκαφές και σημαντικά ευρήματα στην αρχαία Μονή του Αγίου Σίλα

ag sila evrimata 1
Προοπτικές για αναστήλωση της βυζαντινής Μονής
Ικανοποίηση και ευφορία επικρατεί στο Δήμο Ύψωνα από το γεγονός ότι έχουν αρχίσει οι ανασκαφές στο χώρο της αρχαίας Μονής του Αγίου Σίλα και ήδη έχουν αποκαλυφθεί αρκετά σημαντικά ευρήματα.
Αυτή η θετική εξέλιξη, ανοίγει και νέες προοπτικές για την αναστήλωση της βυζαντινής μονής του Αγίου Σίλα που αποτελεί και στόχο του Δημάρχου Άριστου Αριστείδου ο οποίος συνεργάζεται προς τούτο με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.
Οι ανασκαφές στον ιερό χώρο, άρχισαν πριν από ένα περίπου μήνα μετά από πολλές προσπάθειες της Τοπικής Αρχής και θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα. Μέχρι στιγμής έχουν έρθει στο φως κολώνες και άλλα τμήματα από το αρχαίο μοναστήρι τα οποία, θα τύχουν κατάλληλης συντήρησης και αξιολόγησης από τα Τμήμα Αρχαιοτήτων. Μια μαρμάρινη κολώνα που περιλαμβάνεται στα ευρήματα, έχει οδηγήσει τους ειδικούς στο συμπέρασμα ότι το μάρμαρο που έχει χρησιμοποιηθεί προέρχεται από την περιοχή του Μαρμαρά.
Μιλώντας στην «Φ» και εκφράζοντας την ικανοποίηση του για το μέχρι τώρα αποτέλεσμα των ανασκαφών, ο Δήμαρχος Άριστος Αριστείδου, ανέφερε ότι το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, το οποίο μετά την απώλεια της ιδιοκτησίας του στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας, επιθυμεί να ανασυστήσει την Εξαρχία του στην Κύπρο και έχει καταθέσει αίτηση για αναστήλωση της Μονής.
Ο ναός και τα κελιά της Μονής ερειπωθήκαν, άγνωστο πότε, με εξαίρεση τρία κελιά που διατηρούνται σε σχετικά καλή κατάσταση. Ο ναός και η γύρω έκταση εμβαδού 3000τ.μ. ανήκε μέχρι το 1980 στο Πατριαρχείο, οπόταν χαρακτηρίστηκε ως χώρος πρασίνου και σχολείου. Στην συνέχεια όμως επειδή το εμβαδόν του χώρου που προβλεπόταν να ανεγερθεί το σχολικό συγκρότημα ήταν πολύ μικρό και δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις, η χρήση του τροποποιήθηκε και παραχωρήθηκε στο
Δήμο ο οποίος προχώρησε στη δημιουργία οργανωμένου πάρκου αφιερωμένου στην ελιά. Κι αυτό επειδή, όπως επισημαίνεται, ο χώρος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ελιά αφού, πέραν από τα αιωνόβια δέντρα που διατηρούνται στο χώρο και έχουν αναδειχθεί με την τοποθέτηση νυχτερινού φωτισμού, σώζονται έστω και ερειπωμένα τα ελαιοτριβεία της Μονής.
1

2

3

http://www.foni-lemesos.com/

Σχόλια