ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ : ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΑΡΧ. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ&ΒΑΣΙΛΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥΜε εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 1η Νοεμβρίου 2014  οι εργασίες του επιστημονικού συμποσίου Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός και Βασίλης Μιχαηλίδης συγκεντρώνοντας επισήμους, ιεράρχες και πλήθος κόσμου στο Παλαιό Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο, έδρα της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, στην παλαιά Λευκωσία. Μετά το καλωσόρισμα του Προέδρου της Εταιρείας, δρος Χαράλαμπου Χοτζάκογλου, ο επίσκοπος Λήδρων και ηγούμενος της Ι. Μ. Μαχαιρά κ. Επιφάνιος κήρυξε την έναρξη των εργασιών του συμποσίου.

Οι πρωινές συνεδρίες αναλώθηκαν κατά κύριο λόγο για τον αρχιεπίσκοπο Κυπριανό με αναφορά στην πρόσληψη της Ρωμηοσύνης στο έργο του (Επίσκοπος Λήδρων Επιφάνιος), στα  εγκαίνια της προτομής του Κυπριανού (Π. Παπαπολυβίου), στο θέμα της πιθανής καταγωγής του Κυπριανού από τα Καμπιά (Ελ. Αντωνίου) και στις σχέσεις του Κυπριανού με τη Λάρνακα (Αλ. Μιχαηλίδης). Περνώντας στον Β. Μιχαηλίδη αναλύθηκε η σχέση του με τον Φ. Κόντογλου (Κ. Κοκκινόφτας), τέθηκαν θέματα εκδοτικής και ηθικής στον Β. Μιχαηλίδη (Μ. Πιερής), παρουσιάσθηκε η λιγότερο γνωστή πτυχή του Μιχαηλίδη ως ζωγράφου (Ιω. Ηλιάδης), σημειώθηκε η επίδραση της 9ης Ιουλίου στο έργο των Μιχαηλίδη και Λιπέρτη (Κ. Νικολαΐδης), αναλύθηκε η σημασία της κυπριακής διαλέκτου στο έργο του Μιχαηλίδη (Εὐτ. Γεωργίου), καταδείχθηκε η συμβολή του Θεοδόση Νικολάου με σκοπό μία κριτική έκδοση του έργου του Μιχαηλίδη (Στ. Λαουμτζή) και τοποθετήθηκε το έργο του μεγάλου ποιητή στην εποχή του και στη δυναμική του να ασκεί μεγάλη επίδραση έως σήμερα (Μ. Σοφοκλέους).

Το Συμπόσιο έκλεισε με σκηνές από την 9η Ιουλίου 1821 από μέλη του ΘΕΠΑΚ και σκηνική διδασκαλία του Μ. Πιερή. Παράλληλα στο ιερό δωμάτιο του Κυπριανού συγκεντρώθηκαν κειμήλια του αρχιεπισκόπου Κυπριανού, εκδόσεις, ιστορικές φωτογραφίες και χαρακτικά του Βασίλη Μιχαηλίδη, κυπριακά γραμματόσημα με θέμα το 1821 και όπλα εποχής από τις Συλλογές της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, του Βυζαντινού Μουσείου και Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Αρχιεπ. Μακαρίου Γ΄, της Ι. Μητροπόλεως Κιτίου, του Φιλοτελικού Ομίλου Κερύνειας και του Ιστορικού Αρχείου Λεμεσού.

 

Σχόλια