ΒΙΒΛΙΟ :Δ. Ταλιαδώρου: «Ιστορία και προσφορά του Ναού Παναγίας Φανερωμένης στον Ελληνισμό της Κύπρου»


Δ. Ταλιαδώρου: «Ιστορία και προσφορά του Ναού Παναγίας Φανερωμένης στον Ελληνισμό της Κύπρου»

Η έκδοση του βιβλίου «Η ιστορία και η προσφορά του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Λευκωσίας στον Ελληνισμό της Κύπρου», του ιστορικού ερευνητή Δημήτρη Ταλιαδώρου, υλοποιεί μια αξιέπαινη απόφαση της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Λευκωσίας.
Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου ο συγγραφέας του βιβλίου Δημήτρης Ταλιαδώρος  είπε ότι μέσα από τον πολυσέλιδο πρώτο τόμο αναδεικνύεται η ιστορία του σημαντικότερου ενοριακού ναού της Λευκωσίας και η τεράστια συμβολή του στην εκκλησιαστική, κατηχητική, πνευματική, φιλανθρωπική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη, όχι μόνο της Λευκωσίας αλλά και ολόκληρης της Κύπρου. «Εκείνο όμως που ιδιαίτερα καταγράφεται και τεκμηριώνεται είναι η συμβολή και η προσφορά της Εκκλησίας της Φανερωμένης στους εθνικούς αγώνες του Κυπριακού Ελληνισμού και του Μητροπολιτικού Ελληνισμού τα τελευταία διακόσια χρόνια» πρόσθεσε ο κ. Ταλιαδώρος .
 Μέσα, από την καταγραφή της ιστορίας ενός Ενοριακού Ναού της Λευκωσίας, σε μεγάλο βαθμό παρουσιάζεται η νεότερη ιστορία του Κυπριακού Ελληνισμού, μιας και στον χώρο της Εκκλησίας Φανερωμένης διαδραματίστηκαν σημαντικά γεγονότα της
νεότερης /σύγχρονης κυπριακής ιστορίας. Δεν είναι υπερβολή να λεχθεί ότι η Εκκλησία Φανερωμένης αποτελεί ένα μνημείο με τεράστιο θρησκευτικό και εθνικό συμβολισμό.
Η προσπάθεια της καταγραφής της ιστορίας της Εκκλησίας Φανερωμένης πάει αρκετά πίσω. Πριν εβδομήντα (70) χρόνια, το 1945, ανέλαβε το εγχείρημα ο τότε Γραμματέας της Φανερωμένης Σταύρος Ιωνίδης, η αξιέπαινη όμως εκείνη προσπάθεια δεν ευοδώθηκε».
Την έρευνα και την καταγραφή της ιστορίας και της προσφοράς της Φανερωμένης ανέλαβε τον Νοέμβριο του 2002 ο φιλόλογος – ιστορικός ερευνητής κ. Δημήτρης Ταλιαδώρος. Η ευθύνη ήταν πράγματι τεράστια, το έργο ήταν επίπονο και δύσκολο. Χρειάστηκε έρευνα και μελέτη έντεκα (11) χρόνων για να ολοκληρωθεί ο Α’ τόμος του έργου. Απαιτήθηκε η μελέτη πέραν των 21.000 εγγράφων, που υπάρχουν στο Αρχείο της Φανερωμένης, δεκάδων Λογιστικών Βιβλίων, Πρακτικών της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, άλλων Βιβλίων του Ναού και δεκάδων φακέλων από το ίδιο Αρχείο. Παράλληλα, μελετήθηκαν δεκάδες τόμοι κυπριακών εφημερίδων, όπως και η σχετική βιβλιογραφία.
Το εύρος της ιστορίας της Εκκλησίας Φανερωμένης και η τεράστια προσφορά της προς τον Κυπριακό Ελληνισμό, αλλά και το πλήθος των στοιχείων και των πληροφοριών που συγκέντρωσε ο συγγραφέας, τον υποχρέωσαν να προχωρήσει στη διάταξη του υλικού σε δύο πολυσέλιδους τόμους. Ο πρώτος τόμος καταγράφει την ιστορία της Εκκλησίας Φανερωμένης, την προσφορά της στους εθνικούς αγώνες του Κυπριακού, καθώς και του ευρύτερου,Ελληνισμού, και παραθέτει τα βιογραφικά όσων υπηρέτησαν ως κληρικοί, επίτροποι, ψάλτες, γραμματείς, νεωκόροι και βοηθητικό προσωπικό στην Εκκλησία της Φανερωμένης. Τέλος, περιέχει ένα εκτεταμένο χρονολόγιο των σημαντικότερων γεγονότων που διαδραματίστηκαν στον χώρο της Εκκλησίας της Φανερωμένης. Στον δεύτερο τόμο θα περιλαμβάνονται η πλούσια προσφορά της Φανερωμένης στην παιδεία, στον πολιτισμό και την οικονομία της Λευκωσίας ειδικότερα, και γενικότερα της Κύπρου. Συγκεκριμένα, θα αναπτυχθεί η προσφορά της Εκκλησίας Φανερωμένης στην ίδρυση του Παρθεναγωγείου Φανερωμένης, της Βιβλιοθήκης Φανερωμένης και του Γυναικοπάζαρου. Τέλος, θα καταγράφεται το τεράστιο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Φανερωμένης.  
Χρέος τιμής αλλά και καθήκον είναι το έργο αυτό να αφιερωθεί σ’ όλους αυτούς που υπηρέτησαν την Εκκλησία της Παναγίας της Φανερωμένης και ιδιαίτερα αυτούς που θυσιάστηκαν ή υπέφεραν αγωνιζόμενοι με πάθος να μεταλαμπαδεύσουν στον Ελληνισμό της Κύπρου την πίστη στον Θεό και την αγάπη στην Ελλάδα και στην Ελευθερία.

http://www.paideia-news.com/

Σχόλια