Κύπρος και εθνική ανεξαρτησία στα 1964


Π. Λ. Παπαγαρυφάλλου
(Πρόεδρος της Επιτροπής Ενημερώσεως επί των Εθνικών Θεμάτων)

Μέρες μνήμης και οδύνης που ζούμε ξανά για τη μαύρη επέτειο της εισβολής του «Αττίλα», στην Κύπρο, τον Ιούλιο του 1974, που οδήγησε στην αυτοκατάρρευση της δικτατορίας και την «αποκατάσταση» της νόθου δημοκρατίας, σκέφθηκα να καταθέσω ή μάλλον να επαναφέρω κάποιες αράδες τις οποίες είχε γράψει για το Κυπριακό, ο δάσκαλος μου και φλογερός πατριώτης Δ. Βεζανής το 1964. Ήταν τότε που ιδρύσαμε μαζί με άλλες προσωπικότητες του δημοσίου βίου(εγώ εκπροσωπούσα την ΕΔΑ) την Εθνική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνος, της οποίας ήταν πρόεδρός της (Για τη δράση αυτής της Επιτροπής και τους αγώνες του καθηγητού της Γενικής πολιτειολογίας για την Κύπρο βλ. το έργο του Π. Παπαγαρυφάλλου και Σ. Δημητρίου: «Δημήτριος Βεζανής» - εκδ. «Πελασγός» - Ι. Γιαννάκενας – Αθήνα 2013). Τότε, λοιπόν, στο αποκορύφωμα των διεργασιών για την Κύπρο, ο Βεζανής εμφανίστηκε με ένα βαρυσήμαντο άρθρο το οποίο έθετε το κυπριακό πρόβλημα σε νέες βάσεις. Τίτλος του: «Η σημερινή θέσις του κυπριακού ζητήματος». Ανάμεσα στ’άλλα, ο αντικομμουνιστής και εθνικιστής Βεζανής έγραφε: «Ευτυχώς σήμερον φαίνεται ότι υπάρχει μια σαφής στροφή και ότι η εθνική αξιοπρέπεια τείνει να επανέλθει εις την χώραν αυτήν … Η διακήρυξις ότι είμεθα σύμμαχοι όχι όμως και δορυφόροι … θα αμυνθώμεν όμως με όλα μας τας δυνάμεις αν η Κύπρος υποστή επίθεσιν». Συνεχίζοντας ο εθνολάτρης Βεζάνης και χαράσσοντας νέα εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, τείνουσα στην χειραφέτηση της χώρας από τα πολύχρονα δεσμά των … συμμάχων, πρότεινε και τα εξής για την υπεράσπιση της Κύπρου: «… Τρίτον. Πρέπει το ταχύτερον η Ελληνική διπλωματία και ο Μακάριος να προσανατολισθούν προς μιαν ενεργόν συνεργασίαν και σύμπραξιν με την Ρωσίαν. Πρέπει το ταχύτερον να πετάξη ο Μακάριος εις την Μόσχαν και να διαπραγματεθή με τον Κρούτσεφ προσωπικώς…» (βλ. «Δελτίον Συλλόγου Πτυχιούχων Παντείου Ανώτατης Σχολής Πολιτικών Επιστημόνων», τευχ. Σεπτεμβρίου 1964, σελ. 3-6, (Μέρος Β’). ΣτΣ Όλες οι υπογραμμίσεις του γραφόντος). Ήταν τότε, το 1964, που ο εθνικιστής – πατριώτης Βεζανής, έλεγε σε διάλεξή του στον «Παρνασσό»: «Αν ο Κρούτσεφ συντελέσει στη λύση του Κυπριακού υπέρ της Ελλάδος θα του στήσω αδριάντα από πεντελικό μάρμαρο»
Για τους αγνοούντες τι εστί Κρούτσεφ, σημειώνω ότι τότε ήταν ο Πρωθυπουργός της Σοβιετικής Ένωσης και γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της πατρίδας του.
Ο αληθινός πατριωτισμός, προκειμένου να υπερασπίσει τα συμφέροντα της πατρίδας υπερβαίνει τις κάθε λογής ιδεολογικές και πολιτικές αγκυλώσεις.
Δυστυχέστατα, η έλλειψη αυτού το πατριωτισμού συνετέλεσε στις εξελίξεις του Κυπριακού τον Ιούλιο του 1974 με τον κατακτητή «Αττίλα».
Οι ένοχοι κρύφτηκαν ή κυβέρνησαν, ο φάκελος της Κύπρου παραμένει επτασφράγηστος – μετά από σαράντα χρόνια – και η λαιμητόμος σκούριασε.


Σχόλια