Η συμβολή του Αρσάκειου στην Παιδεία της Κύπρου σε βιβλίο του Αριστείδη Κουδουνάρη

Γράφει: Μαρίνα Σχίζα

Ο συγγραφέας του πολύτιμου βιβλίου «Βιογραφικό Λεξικό Κυπρίων 1800-1920» Αριστείδης Κουδουνάρης έχει εκδώσει ένα νέο βιβλίο έρευνας που αφορά τη «Συμβολή του Αρσάκειου εις την Παιδείαν της Κύπρου». Με το ερευνητικό του ενδιαφέρον και την επιστημονική γραφή του, ο ιστοριοδίφης και ερευνητής αναλύει τον ρόλο που έπαιξε στην Παιδεία Ελλάδας και Κύπρου η ίδρυση της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας στην Αθήνα από τον Απόστολο Αρσάκη το 1850.
 
Στη συνέχεια καταγράφει με αλφαβητική σειρά τις Κύπριες Αρσακειάδες και τις Αρσακειάδες των νεότερων χρόνων. Η έρευνα του συμπληρώνεται με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.


Ο ίδιος εξηγεί το ρόλο που έπαιξε το Αρσάκειο στην Παιδεία της Κύπρου και την εξύψωση της γυναίκας στην κοινωνία.
 
-   Ποια η ιστορία του Αρσάκειου και γιατί θεωρήθηκε τομή στο εκπαιδευτικό σύστημα στηνΕλλάδα κύριε Κουδουνάρη
Το 1846 θεμελιώνεται το πρώτον κτήριο της «Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Αθηνών» εις την οδόν Πανεπιστημίου, το Αρσάκειον Αθηνών, έργον μεγάλο, που θα ολοκληρωθεί χάρις εις την γενναία δωρεάν του Απόστολου Αρσάκη, του Ηπειρώτη ιατρού και πολιτικού.  Το 1850 ο Αρσάκης ανέλαβε την ολοκλήρωση της δαπάνης του κτηρίου. Η Εταιρεία, τιμής ένεκεν, το ονόμασε «Αρσάκειον». Η εγκατάσταση των σχολείων εις το Αρσάκειον μέγαρον γίνεται 1855.



-   Κάτω από ποιες συνθήκες άρχισαν Κύπριες να φοιτούν στο Αρσάκειο
To Aρσάκειον στήριξε με τις αποφοίτους διδασκάλισσες τα Γράμματα και εις την Ελλάδα και εις τον απανταχού ελληνισμό. Διά την Κύπρο κατά την Τουρκοκρατία δεν μπορούσαν οι γυναίκες να μορφωθούν, με την έλευσιν όμως των Άγγλων 1878 η κατάσταση διαφοροποιείται όπου οι γυναίκες άρχισαν να μορφώνονται και κατ’ αυτόν τον τρόπον άρχισε η στελέχωσις της Παιδείας εν Κύπρο, με αυτές.
 
-   Ποιες ήταν ο πρώτες Κύπριες Αρδακειάδες και πώς συνέβαλανεπιστρέφοντας στην Κύπρο,στην αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος της Κύπρου;
Οι πρώτες Κύπριες Αρσακειάδες ήσαν οι: Ευθυμία Χρίστου (1848-1931) η αδελφή της Καλλιόπη Χρίστου (1854-1915), Ελένη Σιμοπούλου (1857-1909), Αικατερίνη Πολυδώρου (1868-1962). Η συμβολή και καθιέρωση εις την Παιδεία ήτο τεραστία. Αυτές υπήρξαν ο προπομπός και ακολούθησαν άλλες και άλλες. Η γυναίκα έφυγε από το νοικοκυριό του σπιτιού και επήρε άλλες διαστάσεις, η παρουσία της άρχισε να επιβάλλεται εις την Παιδεία.
 
-   Γιατί θεωρείτο σημαντικό για τις Κύπριες να φοιτήσουν στη σχολή αυτήΗ φοίτηση εις το Αρσάκειο τους έδωσε ακόμη και το προβάδισμα, την ανεξαρτησία από τους άνδρες, έχαιραν  μεγάλου σεβασμού, και εκρίθη η παρουσία τους αναγκαία εις το κοινωνικό γίγνεσθαι. Οι γυναίκες με ενθουσιασμό απεφάσισαν να χαράξουν πορεία και το επέτυχαν. Έξι κυπρίες, τέσσερις από τη Λεμεσό, μία από τη Λευκωσία και μία από την Αμμόχωστον έτυχαν του Ραλλείου Ρραβείου του Αρσακείου.

-   Πόσο χρόνο κράτησε η έρευνά σας και σε ποιεςπηγές ανατρέξατε;
Η έρευνα κράτησε σχεδόν 20 έτη. Έχοντας υπ' όψιν τους καταλόγους των Κυπρίων αρσακειάδων, χάρις εις την κ. Αθηνά Κωστάκη-Βεζύρογλου, την οποίαν ευχαριστώ, καθώς και οι πρώτοι τόμοι των κυπριακών εφημερίδων, ιδίως της εφ. Σάλπιγξ της Λεμεσού, καθώς και προσωπικές επισκέψεις όπου ήτο δυνατό.
 
-   έρευνα είναι ακόμα ανοικτή;
Δύο μόνον περιπτώσεις αν όχι τρεις δεν μπόρεσα να βρω τα στοιχεία που μ’ ενδιάφεραν διά της εν Κύπρω Αρσακειάδες. Ελπίζω με την κυκλοφορία του βιβλίου να γίνει λόγος διά να γίνει η σχετική επισήμανσις, διά να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα της μεγάλης συμβολής των εν Κύπρω Αρσακειάδων, ως και των Ελλαδιτών Αρσακειάδων που επέλεξαν, διά του γάμου με Κυπρίους, την εγκατάστασιν εν Κύπρω.
 
-   Γιατί είναι σημαντικό σήμερα να αποδίδετε η δέουσα τιμή στις Κύπριες αυτές
Η Αρσακειάς είχε το προβάδισμα, διότι εγαλουχείτο με πνευματικές και ηθικές αξίες, ήτο η προίκα που εδίδετο εις τις Αρσακειάδες από τις οικογένειες. Επέβαλλαν τον σεβασμό και την εκτίμησιν όλων, διότι εμφορούντο από εθνικά και ηθικά ιδεώδη και έτσι η παρουσία τους έδινε ιδιαίτερη αίγλη εις το κοινωνικό γίγνεσθαι. Επέβαλαν με την παρουσία τους τον σεβασμό των πάντων. Εξύψωσαν τη γυναίκα.



http://www.philenews.com/

Σχόλια