Περιοχές με μαζικούς τάφους χαρακτηρίστηκαν στρατιωτικές

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΟΥΝ ΕΚΤΑΦΕΣ
Η ΑΝΑΓΚΗ για συλλογή περαιτέρω πληροφοριών, ώστε να καταστεί δυνατή η διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων, όπως και η άσκηση πιέσεων προς πάσα κατεύθυνση ώστε η Τουρκία να αναγκαστεί να συμβάλει στη διακρίβωση της τύχης τους, διαπιστώθηκε εκ νέου σε συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων με την Παγκύπρια Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων και το μέλος της ε/κ πλευράς στη ΔΕΑ.

Σε δηλώσεις της χθες μετά τη συνάντηση, η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά υπενθύμισε ότι από το 2010 η 29η Οκτωβρίου καθορίστηκε ως Ημέρα Αγνοουμένων. Εξήγησε ότι επιλέχθηκε η 29η Οκτωβρίου, καθώς η 28η Οκτωβρίου 1974 ήταν η τελευταία ημέρα επιστροφής αγνοούμενων προσώπων. Συνεχίζοντας, η κ. Κουκουμά τόνισε πως είναι σημαντικό να μελετηθούν όλες οι δυνατότητες για εφαρμογή εντονότερων πιέσεων προς την Τουρκία, ώστε να ανοίξει τα αρχεία της και να επιτρέψει να γίνουν εκταφές σε στρατιωτικές περιοχές, στις οποίες υπάρχουν μαζικοί τάφοι.
Είπε ότι εκεί όπου υπάρχουν μαζικοί τάφοι οι περιοχές χαρακτηρίστηκαν στρατιωτικές, για να μην επιτραπούν οι έρευνες. Σημείωσε την ανάγκη για εξεύρεση περισσότερων πόρων, ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί το πρόγραμμα της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ),
χωρίς άλλα προσκόμματα, και εξέφρασε την ελπίδα ότι το Ευρωκοινοβούλιο κατά την Ολομέλεια της 26ης Νοεμβρίου, που θα ψηφίσει τον Προϋπολογισμό, θα επιβεβαιώσει το ποσόν των 300.000 ευρώ που προτείνει η Επιτροπή Προϋπολογισμού για τη ΔΕΑ.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων απηύθυνε έκκληση προς όποιον κατέχει πληροφορίες για την τύχη αγνοουμένου να αποταθεί στις Αρχές ή την Επιτροπή για να βοηθήσει. Το μέλος της ε/κ πλευράς στη ΔΕΑ Νέστορας Νέστορος επανέλαβε την έκκληση προς τους Ε/κ να δώσουν πληροφορίες, εφόσον κατέχουν, για την τύχη αγνοουμένων προσώπων είτε αυτοί είναι Ε/κ είτε Τ/κ. Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αγνοουμένων Νίκος Σεργίδης είπε ότι κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων υπήρξε κοινή διαπίστωση ότι υπάρχει πολύς δρόμος να διανυθεί για να φθάσουμε στη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας και απομένουν να γίνουν πάρα πολλά. «Παράκληση όλων είναι όπως όσοι κατέχουν πληροφορίες που μπορούν να βοηθήσουν στην προσπάθεια αυτή να τις δώσουν στη ΔΕΑ και τις αρμόδιες Αρχές, για να προχωρήσει απρόσκοπτα η προσπάθεια», σημείωσε ο κ. Σεργίδης.

http://www.sigmalive.com/simerini

Σχόλια