Έγινε στην Αθήνα πανηγυρική Θεία Λειτουργία προς τιμή των εν Κύπρω Διαλαμψάντων Αγίων



Έγινε την Κυριακή 12 Οκτωβρίου πανηγυρική Θεία Λειτουργία προς τιμή των εν Κύπρω Διαλαμψάντων Αγίων.
Η θεία λειτουργία έλαβε χώρα στον Ιερό Ναό Αγίου Θεράποντα Ζωγράφου, που είναι αφιερωμένη στον ομώνυμο Άγιο, Eπίσκοπο Κύπρου.
Την πρωτοβουλία για την διοργάνωση της θείας λειτουργίας είχε η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (OKOE) και τα Κυπριακά σωματεία της Αττικής με την στήριξη της Κυπριακής Πρεσβείας / Σπιτιού της Κύπρου.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε εκ μέρους της Κυπριακής Πρεσβείας η Μορφωτική Σύμβουλος κ. Μαρία Παναγίδου, άλλοι αξιωματούχοι της Πρεσβείας, ο Αναπλ. Πρόεδρος της ΟΚΟΕ κ. Λοίζος Λοίζος, ο Γεν. Γραμματέας της ΟΚΟΕ κ. Γεώργιος Μιχαηλίδης, εκπρόσωποι παροικιακών σωματείων, πολεμιστών της ΕΛΔΥΚ 1974 και πλήθος κόσμου.
Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται στην Αθήνα αυτή η εκδήλωση, που έχει
καθιερωθεί σε περιφερειακά σωματεία όπως πχ της Εύβοιας και της Αχαΐας.
Την Θεία λειτουργία τέλεσε ο Πρωτοπρεσβύτερος πατ. Χαράλαμπος, ακολουθώντας το τυπικό, απολυτίκια, περιφορά των εικόνων των εν Κύπρω Διαλάμψαντων Αγίων και του Αγ. Θεράποντα, που τηρούνται στην ομώνυμη γιορτή στην Κύπρο. Η κυπριακή παροικία της Αθήνας εκφράζει τις θερμές της ευχαριστίες.
Τον πανηγυρικό ανέγνωσε ο θεολόγος κ. Παναγιώτης Τσικουρής, από την Άσσια. που αναφέρθηκε στους μαρτυρήσαντες και οσιοποιηθέντες στην Κύπρο ή Κύπριους αγίους, υπογραμμίζοντας ότι η ίδρυση της Εκκλησίας της Κύπρου έγινε από τους Απόστολους Βαρνάβα και Παύλο, αποτελώντας την πρώτη χριστιανική εκκλησία σε Ευρωπαϊκό έδαφος.
Τιμήθηκαν οι εν Κύπρω Διαλαμψάντες Άγιοι και αναπέμφθηκε Δέηση με την ευκαιρία της 54ης επετείου της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, υπέρ της ανεύρεσης των αγνοουμένων, την επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους, της απελευθέρωσης της Κύπρου από την κατοχή.
* Ο Ι.Ν. Ναός του Κύπριου Αγ. Θεράποντα, χτίστηκε με την συνδρομή του Συλλόγου των Ολυμπίων της Ηλείας στην Αθήνα, πολλοί εκ των οποίων είναι Κυπριακής καταγωγής, που είχαν μετοικίσει εξ' αιτίας των διωγμών τους από τους Οθωμανούς στην Κύπρο.
http://ag-therapon-zografou.gr/

Σχόλια