Το φονικό στη Μονή Γαλακτοτροφούσας τον Γενάρη του 1964

Το πρωί της πρωτοχρονιάς του 1964, μια ομάδα δώδεκα περίπου Τουρκοκύπριων από την Κοφίνου επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά στη Μονή Παναγίας Γαλακτοτροφούσας που βρίσκεται κοντά στο Σταυροβούνι, σκοτώνοντας τρεις Παλαιοημερολογίτες μοναχούς και τραυματίζοντας άλλους τέσσερις, καθώς και δύο λαϊκούς που βρέθηκαν να δούλευαν στη Μονή τη ημέρα εκείνη.
Η στυγερή αυτή δολοφονία των μοναχών που συγκλόνισε την Κύπρο, εντασόταν σε ένα ευρύτερο σχέδιο διχοτόμησης της νεαρής τότε Κυπριακής Δημοκρατίας που είχε ξεκινήσει με τις διακοινοτικές συγκρούσεις λίγες μέρες πριν, στις 21 Δεκεμβρίου του 63 στη Λευκωσία και επεκτάθηκαν σε ολόκληρη την Κύπρο. Αποτέλεσμα των συγκρούσεων ήταν η αποχώρηση από την Κυβέρνηση των Τουρκοκυπρίων υπουργών και δημοσίων υπαλλήλων και η χάραξη λίγες μέρες μετά, στις 30 Δεκεμβρίου από τους Βρετανούς  «ειρηνευτές» της “πράσινης γραμμής” στη Λευκωσία, η οποία θα έμελλε να ήταν το προστάδιο της ολοκληρωτικής διχοτόμησης όπως αυτή πραγματοποιήθηκε το 1974 και βιώνουμε μέχρι σήμερα. Η τουρκανταρσία κατευθυνόταν από το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Τουρκίας με εκτελεστικά όργανα, Τούρκους
αξιωματικούς της ΤΟΥΡΔΥΚ και την τρομοκρατική οργάνωση ΤΜΤ [βλέπε ανάρτηση: 205]
Η δολοφονία των αθώων μοναχών αποτελεί μια από τις πιο φρικιαστικές σελίδες της νεότερης κυπριακής ιστορίας. Η τουρκανταρσία κορυφώθηκε με τις αεροπορικές επιδρομές και τον βομβαρδισμό της Τηλλυρίας από τη Τουρκική αεροπορία τον Αύγουστο του ’64.
Παραθέτουμε πιο κάτω ένα εκτενές περιγραφικό ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Η Μάχη» της 3ης Ιανουαρίου του 1964 ( για καλύτερη ανάγνωση του ρεπορτάζ προτείνεται μεγένθυνσης). Η φωτογραφία είναι από την ίδια έκδοση της εφημερίδας.
http://larnacainhistory.wordpress.com/

Σχόλια