Η ΕΟΚΑ-Β ήθελε να σκοτώσει τον Κίσινγκερ Απόρρητη έκθεση της CIA αποκαλύπτει

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ μυστικές υπηρεσίες είχαν εντοπίσει σχέδιο δολοφονίας του Χένρι Κίσινγκερ από στελέχη της κυπριακής οργάνωσης ΕΟΚΑ-Β. Το νέο αυτό στοιχείο προκύπτει από απόρρητη έκθεση της CIA με ημερομηνία 17 Δεκεμβρίου 1974. Πρόκειται για εβδομαδιαία έκθεση που είχε ως παραλήπτες ανώτατα κυβερνητικά στελέχη στην Ουάσιγκτον καθώς και ορισμένες αμερικανικές πρεσβείες στο εξωτερικό. Στόχος της ήταν να ειδοποιήσει εγκαίρως όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για ενδεχόμενες τρομοκρατικές ενέργειες.
Η σχετική αναφορά τονίζει ότι «η κυπριακή οργάνωση αντίστασης ΕΟΚΑ-Β σχεδιάζει να επιτεθεί στον υπουργό Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ». Σύμφωνα με την αναφορά της αμερικανικής υπηρεσίας, οι πληροφοριοδότες της δεν είχαν καταφέρει να μάθουν πού και πότε σχεδίαζαν να προχωρήσουν οι άνδρες της οργάνωσης στην απόπειρα δολοφονίας εναντίον του αμερικανού υπουργού. Την ίδια περίοδο η ελληνοαμερικανική κοινότητα οργάνωνε κινητοποιήσεις εναντίον του κ. Κίσινγκερ σε μεγάλες αμερικανικές πόλεις και ο αμερικανός υπουργός είχε θορυβηθεί από την έντονη ελληνική αντίδραση στο πρόσωπό του. Η αναφορά είχε ως βάση εξαιρετικά ευαίσθητες πηγές καθώς είχε χαρακτηρισθεί «Απόρρητη ­ Οχι για διανομή σε ξένους υπηκόους».
«Το Βήμα» επικοινώνησε με αμερικανό διπλωμάτη ο οποίος υπηρέτησε την περίοδο εκείνη στην Αθήνα και διατηρούσε στενές σχέσεις με τον τότε υπουργό Εξωτερικών κ. Κίσινγκερ. Ο παλαίμαχος διπλωμάτης, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, υπογράμμισε ότι «πράγματι το σενάριο αυτό είχε κυκλοφορήσει ευρύτατα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και είχε απασχολήσει τον ίδιο τον Κίσινγκερ. Ας μην ξεχνάτε ότι λίγους μήνες πριν είχε σκοτωθεί στη Λευκωσία ο αμερικανός πρέσβης στην Κύπρο Ρότζερ Ντέιβις».
Ο θάνατος του Ντέιβις το θερμό καλοκαίρι του 1974 είχε αποδοθεί αρχικά σε αδέσποτη σφαίρα που έριξε κάποιος διαδηλωτής. Οι ανακρίσεις που έγιναν εντόπισαν δύο Ελληνοκυπρίους οι οποίοι παραπέμφθηκαν σε δίκη τρία χρόνια αργότερα και είχαν σχέσεις με την ΕΟΚΑ-Β.
Η CIA διατηρούσε ένα ευρύτατο δίκτυο πρακτόρων στην Κύπρο από τη δεκαετία του 1950, όταν αποφασίστηκε ότι υπήρχε σοβαρό πρόβλημα για τα αμερικανικά συμφέροντα λόγω της μεγάλης δύναμης της Αριστεράς στο νησί. Ο σταθμός της CIA καλλιεργούσε στενές σχέσεις με στελέχη της ΕΟΚΑ και ενίσχυε οικονομικά αντικομμουνιστικές οργανώσεις και εφημερίδες.

Σταθμάρχης της αμερικανικής υπηρεσίας στην Κύπρο ήταν άλλωστε, προτού έλθει στην Αθήνα, ο Ρίτσαρντ Γουέλς, ο οποίος δολοφονήθηκε τον Δεκέμβριο του 1975 από την οργάνωση «17 Νοέμβρη». Η προκήρυξη μάλιστα της οργάνωσης, που δημοσιεύθηκε στη γαλλική εφημερίδα «Liberation», εξηγούσε ότι η οργάνωση είχε αποφασίσει να εκτελέσει τον Γουέλς ή τον αναπληρωτή σταθμάρχη γιατί και οι δύο είχαν υπηρετήσει στη Λευκωσία.
Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες είχαν ερευνήσει τότε σε βάθος το ενδεχόμενο διασυνδέσεων της «17 Νοέμβρη» με παραστρατιωτικές κυπριακές οργανώσεις, χωρίς όμως ποτέ να βρουν συγκεκριμένα στοιχεία.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο Κίσινγκερ έχει μια προσωπική φοβία σε σχέση με την Ελλάδα και την Κύπρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όταν πριν από μερικά χρόνια η περίφημη Λέσχη Μπίλντεμπεργκ συνεδρίασε στην Αθήνα, ο πρώην υπουργός των ΗΠΑ αρνήθηκε να συμμετάσχει επικαλούμενος πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες θα απειλείτο η ζωή του κατά την παραμονή του στο ελληνικό έδαφος. Παρά δε το γεγονός ότι του παρασχέθηκαν ισχυρές διαβεβαιώσεις για την παροχή αποτελεσματικής προστασίας, ο Κίσινγκερ αρνήθηκε να έλθει.

http://www.tovima.gr/ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  22/11/1998

Σχόλια