Η βεβηλωμένη Μόρφου σε έκθεση φωτογραφίας στην Αγία Νάπα

Τελέστηκαν  χθες βράδυ  στο Δημοτικό Μουσείο ``Θάλασσα`` στην Αγία Νάπα τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας για την κατεχόμενη πόλη της Μόρφου με το γενικό τίτλο ``Μόρφου - Η Σύληση και η καταστροφή της πανάρχαιας κληρονομιάς``.

Τα εγκαίνια τέλεσαν οι Δήμαρχοι Αγίας Νάπας και Μόρφου  Γιάννης Καρούσος και  Χαράλαμπος Πίττας.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι ο Δήμος Αγίας Νάπας αγκάλιασε με θέρμη αυτή την προσπάθεια και μέσα από τον εκθεσιακό χώρο του πολιτιστικού του πυρήνα, όπως είναι το Δημοτικό Μουσείο ``Θάλασσα``, προβάλλει τη βεβήλωση και λεηλασία της μακραίωνης ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς της κατεχόμενης Μόρφου.

Σε ένα κατεξοχήν τουριστικό Δήμο όπως είναι ο δικός μας, είπε, θέλουμε να προβάλλουμε μέσα από τέτοιου είδους εκδηλώσεις, στους ξένους κυρίως επισκέπτες, την καταστροφή που έχουν υποστεί οι κατεχόμενες περιοχές και να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό της πολιτισμένης Ευρώπης ώστε να καμφθεί η αδιαλλαξία της κατοχικής Τουρκίας και να επιτρέψει την άμεση συντήρηση και διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Μόρφου υπογράμμισε ότι ο Δήμος Μόρφου μέσα από την έκθεση αυτή προβάλλει τη σύληση και την καταστροφή της μακραίωνης ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Μόρφου και κατ` επέκταση του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου και κατά συνέπεια την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της θρησκευτικής ελευθερίας των Ελληνοκυπρίων νομίμων κατοίκων της Μόρφου και ευρύτερα της ημικατεχόμενης μας πατρίδας.

Στόχος της έκθεσης, τόνισε, είναι η ευαισθητοποίηση της πολιτισμένης ανθρωπότητας στις προσπάθειες που γίνονται για διάσωση των αρχαιολογικών χώρων και των χριστιανικών μνημείων στην τουρκοκρατούμενη περιοχή της Κύπρου.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 29 Ιουλίου και οι ώρες λειτουργίας είναι οι ακόλουθες: Δευτέρα - Σάββατο από τις 09:00-17.00, Κυριακή από τις 15:00-19.00. 


Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχόλια