Αποκαλυπτήρια της προτομής του Συνταγματάρχη ΜΧ Ανδρέα Αρέστη στα Κελοκέδαρα.

Λίγο πριν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου.
« Τούτος ο βράχος πον δαμαί,
   το μάλιν το δικό μας,
   πρέπει να φτάσει λεύτερος
   στα σιέρκα των παιδκιών μας»
  
Με ιδιαίτερη συγκίνηση και λαμπρότητα τελέσθηκαν την Κυριακή 21 Ιουλίου 2013, στα Κελοκέδαρα, τα αποκαλυπτήρια μνημείου για τον πεσόντα το 1974 υποδιοικητή του 70 ΤΜΧ λοχαγό ΜΧ Ανδρέα Αρέστη και τους φονευθέντες στους απελευθερωτικούς αγώνες κατοίκους των Κελοκεδάρων Παντελή Πούρου, Αντιγόνη Πούρου, Κώστα Γεωργίου και Παναγιώτη Διομήδους.
Το μνημείο φιλοτέχνησε ο γλύπτης κ. Λεωνίδας Σπανός. 

Του μνημοσύνου που προηγήθηκε της τελετής των αποκαλυπτηρίων προέστη ο Πανιερότατος Μητροπολίτης Πάφου κ.κ. Γεώργιος και επιμνημόσυνο λόγο εξεφώνησε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Ομήρου.

Στην τελετή παρέστη ο Αρχηγός της Ε.Φ. αντιστράτηγος Στυλιανός Νάσης, ο Διοικητής Μηχανικού συνταγματάρχης Χρίστος Μιχαήλ και πλήθος αξιωματικών του Μηχανικού, αξιωματικοί της ΕΦ, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, εκπρόσωποι κομμάτων και κοινοτήτων, άγημα των Ναυτοπροσκόπων Πάφου και μεγάλος αριθμός πολιτών.

Συγκινητική ήταν και η παρουσία των αποστράτων αξιωματικών, συμπολεμιστών του ήρωα λοχαγού Ανδρέα Αρέστη, καθώς και εφέδρων αξιωματικών και οπλιτών του Μηχανικού που υπηρέτησαν μαζί με τον πεσόντα υποδιοικητή μας στο 70 ΤΜΧ. 

 Κατά την διάρκεια της τελετής παιάνιζε η Φιλαρμονική  της ΕΦ και απέδωσε τιμές άγημα Πεζικού της ΕΦ.

Κατά την τελετή των αποκαλυπτηρίων εξεφώνησαν σύντομες ομιλίες ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων Αξιωματικών αντιστράτηγος ε.α. Στυλιανός Μουστούκκης και ο αναπληρωτής Κοινοτάρχης Κελοκεδάρων.

Το χρέος τιμής ξεπληρώθηκε μετά από δεκαετίες και ο δίκαιος έπαινος αξίζει στον αντιστράτηγο ε.α. Στυλιανό Μουστούκκη και στον κοινοτάρχη Κελοκεδάρων Μάριο Ζαχαριάδη που κοπίασαν μέχρι την επίτευξη του σκοπού, ξεκινώντας την οργανωμένη προσπάθεια πριν ένα περίπου χρόνο. 
Ο Σύνδεσμός μας νιώθει μεγάλη ικανοποίηση διότι συμμετέσχε ενεργά στην προσπάθεια του Συνδέσμου Αποστράτων Αξιωματικών και του Κοινοτικού Συμβουλίου Κελοκεδάρων προσφέροντας τεχνική βοήθεια για την ανέγερση του μνημείου. Ευχαριστούμε τον τοπογράφο Δημήτρη Μακρυγιάννη που προσέφερε αφιλοκερδώς την αποτύπωση και υψομέτρηση του χώρου ανέγερσης του μνημείου.

Η επιμνημόσυνη δέηση στην εκκλησία Κελοκεδάρων στην οποία προέστη ο Πανιερότατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος. Διακρίνονται ο Αρχηγός της ΕΦ αντιστράτηγος Στυλιανός Νάσης, ο Διοικητής ΜΧ συνταγματάρχης Χρίστος Μιχαήλ και δίπλα τους ο αντισυνταγματάρχης ΜΧ Παναγιώτης Αρέστη. Παρόντες και αρκετοί εν ενεργεία αξιωματικοί του Μηχανικού.

Ο πρόεδρος της Βουλής κ. Γιαννάκης Ομήρου εκφωνεί τον επιμνημόσυνο λόγο στην κατάμεστη εκκλησία. Διακρίνονται  ο γιος του Ήρωα αντισυνταγματάρχης ΜΧ Παναγιώτης Αρέστη και δίπλα του ο εγγονός Ανδρέας Αρέστη.
Ο Πρόεδρος της Βουλής, ο Μητροπολίτης Πάφου και ο αρχηγός της ΕΦ επιθεωρούν το τιμητικό άγημα πεζικού υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής της ΕΦ.
Δέηση πριν τα αποκαλυπτήρια. Παρών όπως πάντα και ο έφεδρος λοχαγός ΜΧ Παπανδρέας Βορκάς, συμπολεμιστής του λοχαγού ΜΧ Ανδρέα Αρέστη.
Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου. Το τετράστιχο τα λέει όλα!

Ο αντιστράτηγος ε.α. Στυλιανός Μουστούκκης, του οποίου οι άοκνες προσπάθειες ενός χρόνου ξεπλήρωσαν το χρέος τιμής  προς τον ήρωα λοχαγό ΜΧ Ανδρέα Αρέστη, σε σύντομη ομιλία πριν τα αποκαλυπτήρια.
Το τιμητικό άγημα πεζικού και η Φυλαρμονική της ΕΦ.
Ο αρχηγός της ΕΦ αντιστράτηγος Στυλιανός Νάσης καταθέτει δάφνινο στεφάνι στο μνημείο.
Στεφάνι δάφνης εκ μέρους του Παγκυπρίου Συνδέσμου Εφέδρων Μηχανικού από τον έφεδρο ταγματάρχη ΜΧ Χρίστο Σολομώντος.
Το μνημείο, έργο του γλύπτη Λεωνίδα Σπανού.
Παρόντες στα αποκαλυπτήρια και απόστρατοι αξιωματικοί της ΕΦ, φίλοι και συμπολεμιστές του λοχαγού ΜΧ Ανδρέα Αρέστη.
Τα Κελοκέδρα δεν ξέχασαν και τους συγχωριανούς τους που φονεύθηκαν κατά τους απελευθερωτικούς αγώνες της Πατρίδας μας. Πίσω από την στήλη  διακρίνεται ο δημιουργός του μνημείου γλύπτης Λεωνίδας Σπανός.
Λοχαγός ΜΧ Ανδρέας Αρέστη, όπως τον θυμόμαστε όσοι υπηρετήσαμε μαζί του.

http://70tm.blogspot.gr/

Σχόλια