Το απόσπασμα του 1ου Λόχου του 70 ΤΜΧ που έδρασε στον Δυτικό Πενταδάκτυλο.

Απόσπασμα 1ου Λόχου 70ΤΜΧ - Δυτικός Πενταδάκτυλος

1. Λαμπασκής Κωνσταντίνος, Ανθ/λγος ΜΧ, από την Αθηαίνου.
2. Γιωργάκης Σταύρος, Λοχίας, από την Πεντάγια.
3. Γιαννακού Φοίβος, Δεκανέας από τον Στατό.
4. Δημητρίου Ιωάννης από την Λάρνακα.
5. Κυριάκου Αντώνιος από την Αραδίππου.
6. Καρεκλάς Σωτήριος από την Λεμεσό.
7. Κυριάκου Σταύρος από την Σκυλλούρα.
8. Μακαρίτης Κυριάκος από την Λύση.
9. Μωσαϊκός Ευριπίδης από την Νήσου.
10. Κτώρος Χριστόδουλος από την Μόρφου.
11. Μονογιός Λούης.

12. Αβραάμ Παναγιώτης από τον Λάρνακα της Λαπήθου, Πεσών.



Ο ανθυπολοχαγός ΜΧ Κωνσταντίνος Λαμπασκής μαζί με τον πεσόντα στρατιώτη ΜΧ Παναγιώτη Αβραάμ (στο άκρο αριστερά) μπροστά από τα  καταληφθέντα τουρκικά τεθωρακισμένα - 2 άρματα Μ47 και 2 μεταφοράς προσωπικού Μ113- τα οποία παγιδεύτηκαν  στην μόλυνση ορεινού δρομολογίου με νάρκες. Το ένα από τα Μ47 που καταλήφθηκε άθικτο χρησιμοποιήθηκε κατά τον β΄Αττίλα με πλήρωμα τους Ελλαδίτες Δρόσο και Κριθάρη και κατέστρεψε 7(!) τουρκικά άρματα.


Η δράση του αποσπάσματος του έφεδρου ανθυπολοχαγού ΜΧ Κωνσταντίνου Λαμπασκή, όπως περιγράφεται στο βιβλίο «Εις μνημόσυνον αιώνιον Ηρώων 70 ΤΜΧ»:

Ο στρατιώτης Παναγιώτης Αβραάμ, της 56 Α' σειράς από τον Λάρνακα της Λαπήθου, κατατάχθηκε στην ΕΦ τον Γενάρη του 1974 σε ηλικία 17 ετών και μετά την βασική του εκπαίδευση στο ΚΕΝ ήρθε στο 70 ΤΜΧ, όπου εκπαιδεύθηκε στα αντικείμενα του Μηχανικού. Ακολούθως η μονάδα του ανέθεσε την θέση του βοηθού στον Εφοδιασμό όπου ο Παναγιώτης δούλεψε με ήθος, συνέπεια και μεθοδικότητα κερδίζοντας την φιλία και την εκτίμηση όλων μας. Και δεν μπορούσε να συμβεί αλλιώς  αφού ο Παναγιώτης ήξερε τι σημαίνει σκληρή δουλειά! Στα προηγούμενα χρόνια ενώ φοιτούσε  στην Οκτατάξια Σχολή Βασίλειας συγχρόνως εργαζόταν ως τεχνικός στο Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών για να βοηθά την οικογένειά του.

Στις μέρες της εισβολής ο Παναγιώτης έλαβε μέρος σε πάρα πολλές αποστολές ναρκοθέτησης και σε μια από αυτές, στις 3 Αυγούστου στον Πενταδάκτυλο, ενώ τα φίλια τμήματα, μαζί με το Μηχανικό, προσπαθούσαν να απεγκλωβίσουν  τα 2 άρματα που παρέμειναν άθικτα, από τα 4 άρματα που οι Τούρκοι συνολικά εγκατέλειψαν μέσα στο φρεσκοστρωμένο ναρκοπέδιο , ο Παναγιώτης πετούσε στους Ουρανούς, τραυματισμένος θανάσιμα όταν από λάθος κάποιου στρατιώτη άλλης μονάδας εκπυρσοκρότησε το πυροβόλο ενός τουρκικού άρματος. Τον «μικρό» μας γενναίο Παναγιώτη, με τη τεράστια καρδιά, δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ!

 Η λεπτομερής εξιστόρηση του περιστατικού βρίσκεται εδώ:










http://70tm.blogspot.gr/

Σχόλια