Βίντεο και φωτογραφίες από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο










Ένα βίντεο, αλλά και φωτογραφίες από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το καλοκαίρι του 1974,  έδωσε στη δημοσιότητα ο τουρκικός στρατός, θέλοντας μ΄αυτόν τον τρόπο να συνεισφέρει στο πανηγύρι που διοργανώθηκε στα κατεχόμενα με την ευκαιρία της 30ής επετείου από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

Το βίντεο έχει διάρκεια 1,24 λεπτά και σ΄αυτό φαίνονται τα τουρκικά (αμερικανικής κατασκευής) άρματα μάχης που πήραν τότε μέρος στην εισβολή, τούρκοι αλεξιπτωτιστές που έπεσαν στη Λευκωσία και στην Κερύνεια και η απόβαση στρατιωτών στην περιοχή Πέντε Μίλι της Κερύνειας (που από εκεί άρχισε η εισβολή του Αττίλα).

Το πλέον σημαντικό στοιχείο του βίντεο, πλην όμως διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα, είναι όταν δείχνει ελληνοκύπριους αιχμαλώτους να κατεβαίνουν από ένα λεωφορείο και ακολουθεί η είσοδος τουρκικών δυνάμεων στην πόλη που κατέλαβαν. Ίσως αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα με τους ελληνοκύπριους αιχμαλώτους να δώσουν και κάποιο φως στο δράμα των αγνοουμένων, που οι περισσότεροι έχουν φονευθεί από τους στρατιώτες του Αττίλα.

Το βίντεο  και οι φωτογραφίες που δόθηκαν από το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή αναμεταδίδονται σήμερα από όλα τα τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Κυρίαρχη θέση στην ειδησεογραφία έχει και στα κυπριακά ΜΜΕ.

http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=539646

Σχόλια