ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ Ψήφισμα για τη λεηλασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου

Ψήφισμα για τη λεηλασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου

Η Ακαδημία Αθηνών πληροφορείται ότι έχουν παραδοθεί στο καλλιτεχνικό εμπόριο των Η.Π.Α. (Indiana) τέσσερα τμήματα ψηφιδωτής παράστασης που απεικονίζουν το Χριστό βρέφος, τους αποστόλους Ματθαίο και Ιάκωβο και έναν αρχάγγελο, μέρη από τη διακόσμηση παλαιοχριστιανικής αψίδας που παριστάνονταν η Παναγία ένθρονη με το Χριστό και γύρω πορτραίτα αρχαγγέλων και αποστόλων. Η αψίδα αυτή ανήκει στην παλαιοχριστιανική εκκλησία της Παναγίας Κανακαριάς στην Λιθραγκωμή της κατεχόμενης από τους Τούρκους Κύπρου και είναι γνωστή στην επιστήμη ως ένα από τα σημαντικότερα έργα βυζαντινής τέχνης του 6ου αιώνα από το οποίο δεν έχει μείνει απολύτως τίποτε στη θέση του.
Η Ακαδημία Αθηνών θεωρεί ότι η παράδοση στο εμπόριο των σπάνιων και πολύτιμων αυτών έργων τέχνης δημιουργεί μείζον πρόβλημα με χαρακτήρα νομικό και γενικότερα ηθικό στο επίπεδο της προστασίας από τη συστηματική λεηλασία της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς ενός τόπου με ιστορική διαδρομή πολλών δεκάδων αιώνων όπως η Κύπρος.
Το γεγονός ότι, όπως αναφέρεται, κυβερνητικός υπάλληλος από το ψευδοκράτος της κατεχόμενης Βόρειας Κύπρου, συνεργάσθηκε στην αγοραπωλησία, αποδεικνύει τον επίσημα πειρατικό χαρακτήρα της περίπτωσης αυτής που μπορεί να αποτελέσει χείριστον παράδειγμα σε παγκόσμια κλίμακα.
Για τους λόγους αυτούς η Ακαδημία Αθηνών απευθύνει έκκληση στους Διεθνείς Πνευματικούς Οργανισμούς και τους πνευματικούς ανθρώπους του κόσμου να διαμαρτυρηθούν ακόμη μια φορά για την αποδεικνυόμενη συστηματική συνέχιση της λεηλασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και να ενισχύσουν τον αγώνα για την απόδοση των ανεκτίμητων αυτών έργων της βυζαντινής τέχνης στους νόμιμους κατόχους που σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις, η αναγνωρισμένη διεθνώς Κυπριακή Δημοκρατία και η αυτοκέφαλη Εκκλησία της Κύπρου.
Αθήνα, 9 Μαΐου 1989



Ο Πρόεδρος
 
ΣΟΛΩΝ ΚΥΔΩΝΙΑΤΗΣ
 

Ο Γενικός Γραμματεύς
ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΠΑΛΛΑΝΤΙΟΣ


Αρχείο : Δρ. Σπύρου Δημητρίου

Σχόλια