Ο Κίσινγκερ και η Κύπρος: Μία Μελέτη στην Ανομία

Το Ίδρυμα του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου (AHIF) είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τη νεότερη έκδοσή του, «Ο Κίσινγκερ και η Κύπρος: Μια Μελέτη στην Ανομία», από τον Ευγένιο (Τζιν) Ρωσσίδη, και τον πρόλογο του καθηγητή Λουίς Γκάλαμπος του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, και Διευθυντή Σύνταξης της έκδοσης «Τα Έγγραφα του Ντουάιτ Ντέιβιντ Αϊζενχάουερ». «Ο Κίσινγκερ και η Κύπρος: Μια Μελέτη στην Ανομία» εξερευνά τέσσερα θέματα.
Το πρώτο θέμα αφορά τις παράνομες ενέργειες του Κίσινγκερ, την ευθύνη του για την τραγωδία της Κύπρου το 1974, και τα επακόλουθα. Το δεύτερο θέμα είναι η στρατηγική, οικονομική και πολιτική σημασία της Κύπρου για την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το τρίτο θέμα επικεντρώνεται στις ενέργειες της Τουρκίας ως παρα-κράτος, στις τουρκικές παραβιάσεις αμερικανικών και διεθνών νόμων, στο ιστορικό της αναξιοπιστίας της Τουρκίας ως συμμάχου και στις κινήσεις της Τουρκίας προς τον ισλαμικό φονταμενταλισμό. Το τέταρτο θέμα είναι η ζωτική σημασία της απόλυτης υποταγής στο κράτος δικαίου για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το τελευταίο κεφάλαιο εξετάζει την ανάγκη, για τις Ηνωμένες Πολιτείες, να αντιμετωπίσουν την κατάσταση στην Κύπρο πιέζοντας την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματα και τους εποίκους της από το νησί. Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών αγνοεί τον ρόλο που διαδραμάτισε ο Κίσινγκερ στην εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974 και αποτυγχάνει να αναγνωρίσει ότι η κρίση στην Κύπρο θα είχε αποφευχθεί, αν ο Κίσινγκερ είχε ακολουθήσει τις συστάσεις πολιτικής που διατυπώθηκαν από τους υπαλλήλους σταδιοδρομίας του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Τόμας Μπόγιατ και των συνεργατών του, το 1974.

Ο συγγραφέας ελπίζει ότι αυτή η έκδοση θα δημιουργήσει ανανεωμένο ενδιαφέρον για το πρόβλημα της Κύπρου, τη σημασία του κράτους δικαίου στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και την ευθύνη των Ηνωμένων Πολιτειών για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Κύπρο.

Πώς να το αποκτήσετε

Η νεότερη δημοσίευση του Ιδρύμματος του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου (AHIF) μπορεί επίσης να παραγγελθεί στο διαδίκτυο στη διεύθυνση www.ahiworld.org ή εκτυπώνοντας το έντυπο παραγγελίας (138KB PDF) και υποβάλοντάς το στην παρακάτω διεύθυνση: American Hellenic Institute Foundation, 1220 16th Street, NW, Washington, DC 20036, Tel: 202-785-8430, Fax: 202-785-5178. Για να παραγγείλετε περισσότερα από ένα αντίγραφα μπορείτε να ζητήσετε την ιστοσελίδα για να υποβάλετε την παραγγελία σας ή να χρησιμοποιήσετε την εκτύπωση για φόρμα παραγγελίας.

http://www.sigmalive.com/simerini

Σχόλια