ΥΠΑΜ: Ανησυχεί την κυβέρνηση το θέμα των αγνοουμένων

Οι περισσότερες περιπτώσεις αγνοουμένων παραμένουν σε εκκρεμότητα και η διαδικασία δυστυχώς χωλαίνει, ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδη, εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, στην κηδεία του Ανδρέα Κυριάκου, πεσόντα κατά την τουρκική εισβολή του 1974.

«Τα προβλήματα που εξ αρχής παρεισέφρεαν εξακολουθούν να δυσχεραίνουν το έργο των συνεργείων εκταφών, κυρίως γιατί παρέχονται πληροφορίες που είτε είναι ελλιπείς είτε είναι μηδαμινές, με αποτέλεσμα κατά το τελευταίο διάστημα να παρουσιάζεται μειωμένο το ποσοστό επιτυχίας των εκταφών. Αυτό μας ανησυχεί και μας προβληματίζει ιδιαίτερα. Η όλη διαδικασία θα πρέπει να επιταχυνθεί», είπε ο κ. Φωκαΐδης.

Τόνισε ότι πάνω από όλα θα πρέπει να υπάρξει η πλήρης συνεργασία της Τουρκικής πλευράς με το άνοιγμα όλων των αποκαλούμενων στρατιωτικών ζωνών, ώστε τα συνεργεία εκταφών να μπορέσουν να φέρουν σε πέρας το έργο τους. Πολύ δε περισσότερο, πρόσθεσε, θα πρέπει η Τουρκία να συνεργαστεί στο θέμα της παροχής των αναγκαίων πληροφοριών για τις πολλές και αδιερεύνητες ακόμα περιπτώσεις αγνοουμένων.

«Το δικαίωμα των συγγενών για όλες τις πληροφορίες και την αλήθεια που κρύβει η κάθε περίπτωση αγνοούμενου, είναι πλήρες και διεθνώς κατοχυρωμένο», είπε.

«Αναμένουμε λοιπόν από την άλλη πλευρά να συνεργαστεί με την απαιτούμενη καλή θέληση και ειλικρίνεια - όπως και η δική μας πλευρά για τις περιπτώσεις Τουρκοκύπριων αγνοουμένων - χωρίς η προσπάθεια να είναι πώς και με πιο τρόπο να εξυπηρετήσει σκοπιμότητες και να αποκρύψει ευθύνες, οι οποίες βασίζονται σε γεγονότα και αλήθειες που βοούν», πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι η τελευταία απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ομιλεί καθ’ εαυτής για τις ευθύνες της Τουρκίας. 


«Η απώλεια αγαπημένων προσώπων, όπως και η ταλαιπωρία και η αγωνία τόσων χρόνων, δεν μπορεί, βέβαια, να αποτιμηθεί σε χρήμα. Όμως η επιδίκαση αποζημιώσεων για ηθική βλάβη στους συγγενείς των αγνοουμένων ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, καταδεικνύει κατά τρόπο σαφή και κατηγορηματικό το μέγεθος των ευθυνών της Τουρκίας, η οποία θα πρέπει πλέον να εγκαταλείψει την τακτική της κωλυσιεργίας και της απόκρυψης στοιχείων και να συνεργαστεί αποτελεσματικά για τη διερεύνηση και της τελευταίας περίπτωσης αγνοουμένου, ώστε το ανθρωπιστικό αυτό πρόβλημα της Κύπρου να επιλυθεί επιτέλους οριστικά», ανέφερε.

Αναφερόμενος στο Ανδρέα Κυριάκου, είπε ότι έπεσε ηρωϊκά μαχόμενος υπερασπίζοντας τα πάτρια εδάφη, σύμφωνα με όλες τις μαρτυρίες και τα στοιχεία.

Όπως είπε, παρόλο που το όνομα του περιελήφθη από την αρχή στον κατάλογο των αγνοουμένων, ήταν εντούτοις γνωστό πως ετάφη από συμπολεμιστές του στο κοιμητήριο του Καραβά, μαζί με τέσσερεις άλλους στρατιώτες. Εντοπίστηκε νεκρός στις 22 Ιουλίου μέσα στα λεμονόδενδρα της περιοχής ύστερα από ανταλλαγή πυρών με τους Τούρκους εισβολείς. Ανήκε στο 366 Τάγμα Πεζικού που από το Παλιομέτοχο μετακινήθηκε στις 20 Ιουλίου στον Καραβά για να βοηθήσει στην απόκρουση της Τουρκικής απόβασης.

Στην περιοχή «Πικρό Νερό» το Τάγμα δέχθηκε κανονιοβολισμούς από τα τουρκικά πλοία. Συνέχισε όμως την πορεία του και έφθασε στο Έξι Μίλι, όπου οι άνδρες του τάγματος βρέθηκαν αντιμέτωποι με τουρκικές μονάδες που είχαν εν τω μεταξύ αποβιβαστεί. Ακολούθησαν σφοδρές μάχες. Την επόμενη ημέρα, στις 21 Ιουλίου, οι άνδρες του 366 Τάγματος Πεζικού, ανεφοδιάστηκαν στην περιοχή Μύλοι, χωρίστηκαν σε ομάδες και μετέβησαν στις περιοχές Παλαιοσόφου, Ζέφυρου και Μότιδων, όπου ακροβολίστηκαν επανδρώνοντας αμυντικές θέσεις. Στις 22 Ιουλίου, το νεκρό σώμα του Κυριάκου βρέθηκε σε σημείο παραπλεύρως του κέντρου «Φοντάνα Αμορόζα».

Παράλληλα ο Υπ. Άμυνας είπε πως για να δικαιωθεί θυσία του Κυριάκου, όπως και την θυσία των άλλων νέων που αντιστάθηκαν στον Τουρκικό Αττίλα και έπεσαν μαχόμενοι εκπληρώνοντας στο ακέραιο το καθήκον τους προς την πατρίδα, θα πρέπει να υποστηριχθούν ενεργά οι προσπάθειες για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού προβλήματος η οποία να είναι λειτουργική και βιώσιμη και να στηρίζεται στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και στις αρχές του Καταστατικού Χάρτη και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

«Η προσπάθεια που καταβάλλει προς την κατεύθυνση αυτή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι γνήσια και επιδεικνύει ταυτόχρονα ισχυρή πολιτική βούληση. Την ίδια βούληση αναμένουμε να επιδείξει στο τραπέζι των συνομιλιών και η τουρκική πλευρά. Θέλουμε να ελπίζουμε πως τις προσπάθειες αυτές θα βοηθήσει και η επιπλέον δυναμική η οποία δημιουργείται από το έντονο διεθνές ενδιαφέρον που επιδεικνύεται το τελευταίο διάστημα από ισχυρές χώρες και γενικά από όλη τη διεθνή κοινότητα», κατέληξε.


http://www.newsit.com.cy/

Σχόλια