Σε εκταφές λειψάνων 1.073 ατόμων προέβη η ΔΕΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων μέχρι χθες έχουν εκταφεί λείψανα 1073 ατόμων, έγιναν ανθρωπολογικές εξετάσεις για 871 από αυτά τα λείψανα που έχουν εκταφεί, έχουν τελειώσει οι διαδικασίες, δηλαδή έχουν ταυτοποιηθεί με την μέθοδο του DNA και παραδόθηκαν στους συγγενείς τους τα λείψανα 491 ατόμων, που αφορούν 305 Ε/κ αγνοούμενους και 61 Ε/κ γνωστούς πεσόντες, 123 Τ/κ αγνοούμενους και δυο Τ/κ πεσόντες.
ΚΥΠΕ – 29-30/04/2014 & 01/05/2014
I-news.com.cy - 29/04/2014
Τα στοιχεία δόθηκαν σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη από τον Πρόεδρο της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Νίκος Σεργίδης κατά την έναρξη του 29ου Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων 40 έτη μετά την τουρκική εισβολή.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ο ΙΙ καταδίκασε “το ανάλγητο της Τουρκίας όσον αφορά τους αγνοούμενους μας, ένα θέμα το οποίο πρέπει να το δουν με άλλο φακό, είναι ανθρωπιστικό το θέμα, δεν είναι ούτε πολιτικό, ούτε στρατιωτικό και οφείλουν να δείξουν ευγένεια και δημοκρατικές αρχές και να αντιληφθούν ότι οι συγγενείς των αγνοουμένων ζουν ένα δράμα 40 χρόνια και πλέον και πρέπει επιτέλους να δώσουν ένα τέλος σε αυτή την τραγωδία που για 40 χρόνια αντιμετωπίζει όλος ο λαός μας”.
Ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων
Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, Νίκος Θεοδοσίου, εξέφρασε την στήριξη του “στη διαδικασία της ΔΕΑ, όμως, θα πρέπει να περάσουν τα σωστά μηνύματα ότι πέραν από τα αποτελέσματα που έχουμε μέχρι σήμερα θα πρέπει να γίνει επίσπευση των διαδικασιών διότι κάνουμε αγώνα δρόμου και η Τουρκία να δώσει εξηγήσεις για τις μετακινήσεις μαζικών τάφων και το τι έχει κάνει με τα οστά και γενικά να υπάρξει μια συνεργασία διαφορετική από την Τουρκία η οποία συνεργασία είναι απούσα”.
Την Τετάρτη 30 Απριλίου, σύμφωνα με τον κ. Θεοδοσίου, θα προβούν σε δηλώσεις για το θέμα των αγνοουμένων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.
Ενδοσχολικές εκδηλώσεις με θέμα τους αγνοούμενους είναι προγραμματισμένο να γίνουν την Παρασκευή 2 του Μάη ενώ την Κυριακή 4 Μαΐου θα αναγνωσθεί σε όλους τους ιερούς ναούς της Κύπρου Αρχιεπισκοπική εγκύκλιος και θα τελεστεί δέηση υπέρ ανεύρεσης αγνοουμένων.
Ο κ. Θεοδοσίου είπε ότι στο εξωτερικό θα γίνουν διαβήματα “προς τα αρμόδια Σώματα και Φορείς του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ που σχετίζονται με θέματα Ακούσιων Εξαφανίσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων”.
Η Εκπρόσωπος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους Αθηνά Πιτσιλλίδη είπε ότι από την έναρξη του Ταμείου Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων το 1984 έχουν εισπραχθεί περίπου 916 χιλιάδες ευρώ από την πώληση δελταρίων, διαδικασία, η οποία έχει σταματήσει, 115 χιλιάδες ευρώ από διάφορες εισφορές και 142 χιλιάδες ευρώ από τόκους και καταθέσεις.
Πρόσθεσε ότι από την ίδρυση του Ταμείου μέχρι σήμερα δόθηκε ως σπουδαστικό βοήθημα σε παιδιά αγνοουμένων 412 χιλιάδες ευρώ, ως βοήθημα γάμου σε παιδιά και αδέλφια αγνοουμένων 237 χιλιάδες ευρώ, ως έκτακτα βοηθήματα κυρίως σε γονείς αγνοουμένων 341 χιλιάδες ευρώ και 166 χιλιάδες ευρώ για αποστολές στο εξωτερικό και άλλα έξοδα με σκοπό την διαφώτιση των ξένων για το θέμα των αγνοουμένων.
Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής σε μήνυμά του με την ευκαιρία της διοργάνωσης του Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων αναφέρει ότι “στεκόμαστε στο πλάι των συγγενών των αγνοουμένων και στηρίζουμε τον αγώνα τους και ελπίζουμε ότι σύντομα θα επιτευχθεί βιώσιμη και μόνιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, που να επανενώνει την πατρίδα μας και να δίνει την ευκαιρία σε όλους τους κατοίκους της να συνυπάρξουν μέσα σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας, ελευθερίας, δικαιοσύνης, αμοιβαίας ανοχής και κατανόησης”.
ΚΥΠΕ – 29/04/2014

Πρόσβαση ΔΕΑ σε 200 και πλέον σημεία για διερεύνηση ζητούν οι συγγενείς αγνοουμένων
-------------------------------------------------------
Την άσκηση πίεσης ώστε να συνεργαστεί η Τουρκία για τη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων ζήτησαν με υπόμνημα που επέδωσαν στις πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας στη Λευκωσία, η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων σε συνεργασία με γυναικείες οργανώσεις Κύπρου, στο πλαίσιο του 29ου Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων.
«Υπάρχουν περισσότερα από 200 σημεία, τα οποία είναι γνωστά και πρέπει να διερευνηθούν και υπάρχουν μεγάλοι ομαδικοί τάφοι σε περιοχές τις οποίες ονομάζουν στρατιωτικές ζώνες. Εκεί πρέπει να επικεντρωθούν οι έρευνες, όπως και στις πληροφορίες», δήλωσε ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου ύστερα από την επίδοση του υπομνήματος σε εκπρόσωπο του πολιτικού γραφείου της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών
Κατήγγειλε παράλληλα ότι ο τουρκικός στρατός προφασίζεται την ύπαρξη στρατιωτικών ζωνών και απαγορεύει στα συνεργεία της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ) να πραγματοποιήσουν εκταφές.
ΚΥΠΕ – 30/04/2014


Έκκληση Προέδρου Αναστασιάδη για κατάθεση στοιχείων στη ΔΕΑ
----------------------------------------------
Έκκληση προς όλους όσοι κατέχουν στοιχεία για αγνοούμενους να τα θέσουν ενώπιον της Διερευνητικής Επιτροπής, έτσι ώστε να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν κατάληξη σε αυτή την τραγική πτυχή του Κυπριακού, απευθύνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Σε γραπτή του δήλωση με την Ευκαιρία του 29ου Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απηύθυνε για ακόμη μία φορά την αμέριστη συμπαράσταση και εκτίμηση του προς τις οικογένειες των αγνοουμένων, οι οποίες για δεκαετίες περιμένουν εναγωνίως να πληροφορηθούν για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων.
“Το μεγάλο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων αποτελεί τόσο για εμένα προσωπικά όσο και για την Κυβέρνησή μου, ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας και θέλω να διαβεβαιώσω πως συνεχείς και επίμονες θα είναι οι προσπάθειες μας, με στόχο τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων”, είπε.
ΚΥΠΕ – 01/05/2014

Σχόλια