«Φυλακισμένος» γάμος στα κρατητήρια της ΕΟΚΑ

21 Σεπτεμβρίου 1958 – Η Δέσποινα και ο Αβράαμ, συνοδεία ενός ιερέα, των δύο κουμπάρων και ελάχιστων στενών συγγενών εισέρχονται στον θάλαμο που χρησιμοποιούν οι πολιτικοί κρατούμενοι των Κρατητηρίων Κοκκινοτριμιθιάς ως εκκλησία. 

Σε λίγα λεπτά θα ενωθούν με τα δεσμά του γάμου, σπάζοντας τα άλλα δεσμά… εκείνα των Άγγλων αποικιοκρατών που κρατούν φυλακισμένο τον Αβραάμ Σολωμού για τη συμμετοχή του στον εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ.

Η οδύσσεια του νεαρού ζευγαριού ξεκινάει το 1956, όταν λίγο μετά τον αρραβώνα τους, ο Αβραάμ Σολωμού συλλαμβάνεται από τους Άγγλους και οδηγείται στα κρατητήρια της Πύλας όπου παραμένει για 16 μήνες. Κατόπιν μεταφέρεται στα κρατητήρια του Πυροϊού και αποκεί αφήνεται ελεύθερος. Οι δύο νέοι άρχίζουν τις ετοιμασίες του γάμου τους, όμως τα σχέδιά τους ανακόπτονται από τη νέα σύλληψη του Αβραάμ και τη μεταφορά του στα Κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς.

Ωστόσο, η Δέσποινα είναι έγκυος και ο γάμος πρέπει να γίνει. Το ζευγάρι υποβάλλει αίτημα αδείας για τον γαμπρό, το οποίο στην αρχή αντιμετωπίζεται ευνοϊκά από τους Άγγλους, προκειμένου να μεταβεί στο χωριό του, την Τύμπου, για τη γαμήλια τελετή.

Χωρίς να προβάλλουν κάποια αιτιολογία, οι Άγγλοι αλλάζουν γνώμη και διαμηνύουν στους δύο νέους πως ο γάμος τους δεν μπορεί να τελεστεί οπουδήποτε αλλού παρά στον χώρο των Κρατητηρίων. Συγχρόνως, τους στέλνουν και μια λίστα ώστε να συμπληρώσουν τα ονόματα των «καλεσμένων»: γονείς, ορισμένα από τα αδέλφια του ζευγαριού, δύο συγκρατούμενοι του Σολωμού ως κουμπάροι και ο ιερέας, επίσης έγκλειστος στην Κοκκινοτριμιθιά. Στο σύνολο, δώδεκα άτομα θα παρευρεθούν στο Μυστήριο.

Μόλις η τελετή ολοκληρώνεται, η Δέσποινα -ντυμένη με το νυφικό- αποχαιρετά τον αγαπημένο της και μαζί με τους υπόλοιπους «επισκέπτες» αποχωρεί από τα Κρατητήρια. Βγαίνοντας έξω, μερικοί κρατούμενοι με μουσικά όργανα αρχίζουν τα τραγούδια και η Δέσποινα χορεύει έξω από τα συρματοπλέγματα.

Η νύφη επιστρέφει στο σπίτι της όπου την περιμένουν συγγενεις, φίλοι και συγχωριανοί για να τη χαιρετήσουν και να τη συγχαρούν. Ο Αβραάμ επιστρέφει στο κελί, όπου δέχεται τις ευχές των συγκρατούμενών του.

Περίπου έναν μήνα μετά, στις 19 Οκτωβρίου 1958, η Δέσποινα φέρνει στον κόσμο το πρώτο παιδί του ζευγαριού. Ο Αβραάμ παραμένει στις Φυλακές, αλλά πλέον στα επισκεπτήρια η σύζυγός του φέρνει και το βρέφος μαζί της. Μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 1959 που ο Αβραάμ Σολωμού απελευθερώνεται μαζί με όλους τους πολιτικούς κρατούμενους.

Το ζεύγος Σολωμού απέκτησε συνολικά τέσσερα παιδιά, τρεις κόρες και έναν γιο. Και οκτώ
χρόνια αργότερα, το 1967, ο θάνατος τούς χώρισε διά παντός, με τον Αβραάμ να σκοτώνεται σε αεροπορικοό δυστύχημα. Έμεινε όμως η συγκινητική και εξαιρετικά ασυνήθιστη ιστορία του γάμου τους στα Κρατητήρια της Κοκκινοτριμιθιάς, ως μια διαφορετική πτυχή του εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ.

*  Πληροφορίες από το άρθρο του Φρίξου Δαλίτη «Γάμος πίσω από τα συρματοπλέγματα…»
** Πηγή ΦΩΤΟ: kokkinotrimithia.wordpress.com

Σχόλια