ΒΙΒΛΙΟ : ΑΝΤΗ ΡΟΔΙΤΗ Δέκα χιλιάδες μέλισσες

<<....... Σε ομιλία που είχε ο συγγραφέας, ανέφερε ότι «Οι "Δέκα χιλιάδες μέλισσες" δεν είναι ένα βιβλίο Ιστορίας, ούτε ένα βιβλίο πολιτικής ανάλυσης. Είναι κατά πρώτο και κύριο λόγο, ένα βιβλίο λογοτεχνίας. Αν είχε επιτευχθεί η Ένωσις, αν είχε δηλαδή λυθεί το Κυπριακό όπως το απαιτεί η λογική, η Ιστορία, η Δικαιοσύνη, η ίδια η φύση, δεν θα έγραφα βιβλία γύρω από το παρα-φύσιν γεγονός που ζούμε σαν λαός εδώ και 50 χρόνια με κορύφωση τα τελευταία 36, πρόσφυγες και μη στην ίδια ένταση. Το πιο πιθανόν θα ήταν να έγραφα βιβλία γενικότερα για τη ζωή και τον Άνθρωπο. 
Ζώντας, όμως, αυτήν την παράλογη, δική μας, τοπική πραγματικότητα, δεν έχω επιλογή. Αυτή είναι το θέμα μου και αυτή είναι ο στόχος μου. Να την εννοήσω, πιστεύοντας πως έτσι θα είναι και πιο εύκολο να την αντιμετωπίσω - και μαζί μου, βέβαια, όσοι διαβάσουν και νιώσουν το βιβλίο. Στις "Μέλισσες" όλα όσα προηγούνται του Κεφαλαίου 30 είναι 29 κεφάλαια προλόγου, κι όσα έπονται του κεφαλαίου 30 μαζί με τον "Επίλογο" είναι άλλα 5 κεφάλαια προλόγου πάλι στο κεφάλαιο 30, όσο κι αν ξενίζει αυτό.
Το κεφάλαιο 30 είναι η πρόταση και η δυνατότητα να επισημοποιηθεί η ελληνικότητα της Κύπρου εις τους αιώνας των αιώνων. Είναι μια ονειρική στιγμή που ο σπόρος της ρίχτηκε, ίσως, το 499 π.Χ. μέσα σε κείνο το άκοφτο ακόμα κεφάλι του Ονήσιλου, μπορεί και στα κεφάλια άλλων πολύ νωρίτερα - ποιος ξέρει. Ο Ονήσιλος ήταν απλώς ο πρώτος που κατέγραψε ο Ηρόδοτος. Τα συστατικά του κεφαλαίου 30 είναι άπειρα. Είναι η θέληση της Ελλάδας να διασφαλίσει την Κύπρο, είναι η θέληση της Κύπρου να γίνει ένα με την Ελλάδα. Είναι η θέληση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου να κρατήσει την Κύπρο για τον εαυτό του. Είναι η θέληση των Αμερικανών να μην αρπάξουν οι Ρώσοι την Κύπρο. Η θέληση των Άγγλων να φάνε τον καρπό ή αν δεν μπορέσουν, φεύγοντας να καταστρέψουν το δέντρο. Είναι η θέληση των Ρώσων να κάμουν ζημιά στους Αμερικανούς.

Το κεφάλαιο 30 περιγράφει ένα όνειρο που δολοφονήθηκε επί τόπου κι όμως ακόμα ζει. Το κεφάλαιο 30 περιγράφει τον μεγαλύτερο ήρωα-ίνδαλμα του τόπου τη στιγμή που αυτοκτονεί. Το κεφάλαιο 30 διαδραματίζεται μέσα σ’ ένα Κυβερνείο που κάψαμε το 1931 και προλογίζει μια δεύτερη πυρπόλησή του, που θα ακολουθήσει το 1974. Στο κεφάλαιο 30 παίρνει σάρκα και οστά το όραμα των απαγχονισθέντων και των πεσόντων, των εκτελεσθέντων εν ψυχρώ και των εκπνευσάντων στα βασανιστήρια. Στο κεφάλαιο 30 παίρνει σάρκα και οστά ένας εφιάλτης, που δεν εφαντάστηκαν ποτέ ούτε οι απαγχονισθέντες ούτε οι πεσόντες ούτε οι εν ψυχρώ εκτελεσθέντες ούτε οι το πνεύμα παραδώσαντες στα βασανιστήρια.
Το κεφάλαιο 30 είναι η λύτρωση ή η μη λύτρωση των Ελλήνων της Κύπρου, ο πιο μεγάλος αναστεναγμός τους, και θα παραμείνει τέτοιο ενόσω μένουμε επί ξύλου κρεμάμενοι, το κύριο θέμα της λογοτεχνίας της Κύπρου. Λίγο μετά την εισβολή ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος δήλωνε στην Οριάνα Φαλάτσι: "Μια και καμιά άλλη ήταν πάντα η στρατηγική μου. Μου άρεσε να παίζω σπρώχνοντας τον εαυτό μου στην άκρη της αβύσσου και μετά να σταματώ την τελευταία στιγμή, λίγο πριν να πέσω. Υπολογίζω και το τελευταίο χιλιοστό για το πότε ακριβώς θα σταματήσω. Πάντα έχω υπολογισμένο και το τελευταίο χιλιοστό. Έτσι παραπλανώ τους άλλους, που νομίζουν ότι πάω για άλλα, γι’ αυτό και βγαίνω πάντα Νικητής!". Και στο κεφάλαιο 30 αυτήν την απαρέγκλιτα και αποκλειστικά δική του στρατηγική εφάρμοσε.
Σ’ ένα επόμενο δευτερόλεπτο, όμως, που διήρκεσε από τον Αύγουστο του 1964 ως τον Ιούλιο του ’74, υπολόγισε και πάλι λάθος μερικά χιλιοστά. Από τότε, νεκροί και ζωντανοί, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Κύπρου, πέφτουμε στην άβυσσο μαζί του… Κανείς δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει η πτώση κι αν από κάποιο θαύμα θα γλιτώσουμε… Στο μεταξύ, μιλούμε… σκεφτόμαστε… γράφουμε… προσπαθούμε να καταλάβουμε». 
www.sigmalive.com

Εκδόσεις Αρμός
 Μάιος/2010

ΒΙΛΒΙΟΘΗΚΗ : ΣΠΥΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ * Βιβλιοπωλείο Ιωάννου Χρ. Γιαννάκενα
Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ
Χαρ. Τρικούπη 14, τ.κ. 106 79 ΑΘΗΝΑ * Τηλ. 210 3628976 - 210 6440 021 και τοτ. 210 3638435
facebook: ΠΕΛΑΣΓΟΣ – ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΩΝ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ

Σχόλια