Μνήμη Ηρώων της ΕΟΚΑ:Μιχαήλ Γεώργιος


Γεννήθηκε στο χωριό Κισσόνεργα, της επαρχίας Πάφου, στις 26 Οκτωβρίου 1939.
Φονεύθηκε από Άγγλους, μετά από ρίψη βόμβας εναντίον τους, στις 13 Μαρτίου 1956 στη γενέτειρά του.
Γονείς : Μιχαήλ Κωνσταντίνου και Θεοδόσα Μιχαήλ.
Αδέλφια : Κυριακού, Ελένη, Ανδρέας.

Ο Γεώργιος Μιχαήλ τελείωσε το δημοτικό σχολείο Κισσόνεργας και, όταν σκοτώθηκε, ήταν μαθητής στο Λύκειο Πάφου. Κατά το διάστημα των θερινών διακοπών εργαζόταν σε οικοδομικές εργασίες, συμβάλλοντας στα οικονομικά της οικογένειάς του, ως ο μεγαλύτερος γιος. Με την έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ εντάχθηκε στις μαθητικές ομάδες του σχολείου του με τη συγκατάθεση και των γονιών του, οι οποίοι του συμπαραστέκονταν στη δράση του, τη ρίψη φυλλαδίων και την ύψωση της ελληνικής σημαίας. Ο Γεώργιος Μιχαήλ βοηθούσε το θείο του, που ήταν νεωκόρος στην εκκλησία του χωριού του. Από εκεί προμηθευόταν τις σημαίες τις οποίες ύψωνε τα βράδια. Οι Άγγλοι στρατιώτες, που έρχονταν να τις κατεβάσουν, δέχονταν το λιθοβολισμό των παιδιών και των γυναικών που τους περίμεναν.

Διακρινόταν για τον ενθουσιασμό και τον αυθορμητισμό του. Με τη δραστηριότητα που είχε αναπτύξει, ο Γεώργιος Μιχαήλ, παρά το νεαρό της ηλικίας του, ήταν μόλις 16 ετών, μεταπήδησε στις ομάδες επιθέσεως κατά των στρατιωτών με χειροβομβίδες, με υπεύθυνο τον ήρωα Χρίστο Κκέλη.

Στις 13 Μαρτίου 1956, στις δέκα το πρωί, επιτέθηκε με χειροβομβίδα στο χωριό του εναντίον στρατιωτικού αυτοκινήτου πλήρους στρατιωτών και προχώρησε απομακρυνόμενος. Δεύτερο στρατιωτικό αυτοκίνητο που περνούσε από εκεί σταμάτησε, και ο Γιώργος γύρισε πίσω να δει τι γινόταν. Έγινε αντιληπτός από τους στρατιώτες του δευτέρου οχήματος, οι οποίοι τον κυνήγησαν, άνοιξαν πυρ εναντίον του και τον σκότωσαν. 

Σχόλια