ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΟΥ Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ: Σε επιμέλεια Πέτρου Παπαπολυβίου

Κυκλοφόρησε πρόσφατα, με εισαγωγή και επιμέλεια του ιστορικού Πέτρου Παπαπολυβίου, το βιβλίο Οι Κύπριοι εθελοντές του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου: Τα Μητρώα, οι Κατάλογοι και ο φόρος του αίματος, Λευκωσία 2012. Το βιβλίο, έκτασης 883 σελίδων, εκδόθηκε από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και την Επιτροπή Καταρτισμού και Τήρησης Μητρώου Κυπρίων Εθελοντών Β' Παγκοσμίου πολέμου. Το προλογίζουν ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους και ο πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Πολεμιστών Β' Παγκοσμίου πολέμου, Λοΐζος Δημητρίου.
Όπως γράφει στην Εισαγωγή του ο Πέτρος Παπαπολυβίου, η έκδοση του Μητρώου των Κυπρίων εθελοντών του Β' Παγκοσμίου πολέμυ αποτελούσε ένα παλαιό αίτημα των Κυπρίων βετεράνων, που έλαβαν μέρος στη μεγαλύτερη πολεμική αναμέτρηση στην ιστορία της ανθρωπότητας, αλλά και μια βιβλιογραφική ανάγκη για την κυπριακή ιστοριογραφία. Για τους πρώτους, αποτελούσε χρέος και οφειλή προς τις χιλιάδες συμπολεμιστές τους που έχουν αποβιώσει, αλλά και μια παρακαταθήκη για τις μέλλουσες γενιές με την υπόμνηση της κυπριακής συμβολής στον αγώνα εναντίον του χιτλεροφασισμού κατά τα έτη 1939-1945.
Στην Εισαγωγή του ο Π. Παπαπολυβίου παρουσιάζει και αναλύει τα αριθμητικά και στατιστικά δεδομένα για τη συμμετοχή των Κυπρίων στον βρετανικό και στους άλλους συμμαχικούς στρατούς και καταλήγει σε συμπεράσματα για το σύνολο των στρατευθέντων. Ακολουθεί η δημοσίευση των ονοματεπωνύμων των 16.624 Κυπρίων στρατιωτών, όπως καταγράφηκαν στα Μητρώα του «Κυπριακού Συντάγματος» και της «Κυπριακής Εθελοντικής Δυνάμεως». Στο Β Μέρος της έκδοσης δημοσιεύονται οι κατάλογοι: α. 117 Κυπρίων γυναικών που υπηρέτησαν στο βρετανικό στρατό, β. 85 Κυπρίων που υπηρέτησαν σε άλλες μονάδες του βρετανικού στρατού, εκτός Κύπρου, γ. 94 Ελλήνων Κυπρίων, αξιωματικών και οπλιτών του ελληνικού στρατού, δ. 329 Κυπρίων που κατατάχθηκαν στον αμερικανικό στρατό και ε. 136 Κυπρίων που υπηρέτησαν στον αυστραλιανό στρατό.
Στο Γ Μέρος καταγράφονται οι Κύπριοι στρατιώτες του βρετανικού στρατού που έπεσαν ή απεβίωσαν στην υπηρεσία τους, κατά χώρα και κοιμητήριο ταφής, και οι αντίστοιχοι επτά πεσόντες/ αποβιώσαντες Κύπριοι εθελοντές του ελληνικού στρατού.


Όλα τα έσοδα από τη διάθεσή του θα δοθούν στο Ταμείο της Επιτροπής Καταρτισμού και Τήρησης Μητρώου Κυπρίων Εθελοντών Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. Κεντρική διάθεση: Παγκύπριος Σύνδεσμος Βετεράνων Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, Λευκωσία, τηλέφωνο: 22-669269.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΠΥΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Σχόλια