Πολεμική Δράση 187 ΜΠΠ

Η 187 ΜΠΠ έδρευε στο στρατόπεδο  «  Δημητράκη Χριστοδούλου  » στη περιοχή Αθαλάσσας στη Λευκωσία.
Η Μοίρα διέθετε δώδεκα ( 12 )  πυροβόλα των 100 χιλιοστών και τέσσερα       ( 4 ) αντιαεροπορικά πολυβόλα των 0,50 της ίντσας καθώς και δύο ( 2 ) αντιαεροπορικά πολυβόλα των 14,5 χιλιοστών για την αντιαεροπορική της άμυνα.
Διοικητής της Μοίρας κατά την έναρξη της Τουρκικής Εισβολής ήταν ο Ανχης  ( ΠΒ ) Γούδας Φαίδωνας.
Κατά τις πρώτες ώρες της Τουρκικής Εισβολής και ενώ η Μοίρα βρισκόταν ακόμα στο στρατόπεδο της δέχθηκε επιθέσεις από τη Τουρκική Αεροπορία με βόμβες ναπάλμ και ρουκέτες με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές οκτώ ( 8 ) από τα δώδεκα ( 12 ) πυροβόλα της χωρίς όμως αυτά να τεθούν εκτός μάχης. Από τα ρυμουλκά της Μοίρας, πέντε ( 5 ) ακινητούσαν λόγω βλαβών που είχαν υποστεί κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος. Τα τέσσερα ( 4 ) ανέπαφα πυροβόλα της Μοίρας αναπτύχθηκαν στο χώρο διασποράς της  κοντά στο Ρ.Ι.Κ. από όπου εκτέλεσαν βολές κατά του Τ/Κ θύλακα της Λευκωσίας καθώς και βολές υποστήριξης των νυκτερινών ενεργειών των Μονάδων της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ κατά του θύλακα Λευκωσίας - Αγίου Ιλαρίωνα.
Κατά τη 1:30 της 21ης Ιουλίου 1974 η Μοίρα αναπτύχθηκε στο χώρο τάξεως της δυτικά του χωριού Γερόλακκος από όπου εκτέλεσε βολές υποστήριξης των ενεργειών των Μονάδων της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ για εκκαθάριση του θύλακα Λευκωσίας - Αγίου Ιλαρίωνα.  
Την 23η Ιουλίου 1974 και ενώ η Μοίρα βρισκόταν ακόμα στο χώρο τάξεως της, ομάδα ανδρών της δέχτηκε επίθεση από τις Τουρκικές Δυνάμεις στη περιοχή του Κέντρου Αρκάδι με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό δύο     ( 2 ) εφέδρων αξιωματικών και τεσσάρων ( 4 ) οπλιτών.
Κατά τη διάρκεια της 2ης φάσης της Τουρκικής Εισβολής η Μοίρα  πλην μίας πυροβολαρχίας τάχθηκε στη περιοχή Λατσιών. Η Β' Πυροβολαρχία της Μοίρας
τάχθηκε στη περιοχή Μάμμαρι. Από τις νέες θέσεις τάξεως της η Μοίρα εκτέλεσε βολές για επιβράδυνση των Τουρκικών Δυνάμεων στο δυτικό μέτωπο και διευκόλυνε την ομαλή σύμπτυξη των δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς στη περιοχή. Την 16η Αυγόστου 1974 η Μοίρα τάχθηκε στη περιοχή Τσερίου και εκτέλεσε βολές με την ίδια αποστολή.
Από την 24η Αυγούστου 1974 Διοικητής της Μοίρας ανέλαβε ο Ανχης ( ΠΒ ) Ταραντίλης Παναγιώτης.
Στις επιχειρήσεις για απόκρουση της Τουρκικής Εισβολής η Μοίρα έχει δώσει δύο ( 2 )  ηρωικά πεσόντες Αξιωματικούς, τέσσερις ( 4 ) ηρωικά πεσόντες οπλίτες και ένα αγνοούμενο.
Ηρωικά Πεσόντες :  
  • Ανθλγος ( ΠΒ ) Γεωργιάδης Νικόλαος
  • Ανθλγος ( ΠΒ ) Σάββα Σιονή Λοίζος
  • Λχιας ( ΠΒ ) Νεοκλέους Ζένιου Χριστάκης
  • Υπδνεας ( ΠΒ ) Νεοκλέους Κυριάκος
  • Στρτης ( ΠΒ ) Μαζαράκης Χριστόδουλος
  • Στρτης ( ΠΒ ) Καλογήρου Ανδρέας

http://www.pyrovolitis.org.cy/

Σχόλια